specialistutbildning

Ytterligare en kommun i Jönköping inför AST

Ytterligare en kommun i Jönköping inför AST

Vårdförbundet i Jönköpings län har tecknat avtal med Aneby kommun om att införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor. ”Det är glädjande, det ger medlemmarna fler möjligheter samtidigt som vården blir bättre”, säger Eva-Lotta Lager på förbundet.

Av Jönköpings 13 kommuner är Aneby tvåa — efter Värnamo — med att skriva på ett lokalt kollektivavtal om införande av akademisk specialisttjänstgöring, AST, enligt den modell som Vårdförbundet har utarbetat. Sedan tidigare har Region Jönköping och två kommuner i länet infört utbildningsanställningar som i stort sett följer AST-modellen, men utan att kollektivavtal tecknats.

— Det är jätteroligt att Aneby tar det här klivet. Det räcker inte att öka antalet platser på lärosätena, arbetsgivarna måste ta ett ansvar och ge rätt förutsättningar för att medarbetaren ska vilja vidareutbilda sig och tjäna något på det. För våra medlemmar innebär det fler karriärmöjligheter samtidigt som vården på sikt blir säkrare och bättre, säger Eva-Lotta Lager, förbundsombudsman på Vårdförbundet.

Eva-Lotta Lager. Foto: Privat

Redan i februari 2015 slöts de första AST-avtalen, då av regionerna Blekinge och Kalmar. Därefter har ytterligare sex regioner och ett 30-tal kommuner gjort samma sak. Men tecknandet av nya AST-avtal har gått långsammare de senaste åren, vilket förstärkts av coronapandemin, tror Eva-Lotta Lager.

— Det har kanske inte varit den högst prioriterade frågan, samtidigt som bristen på specialistutbildade är tydligare än någonsin. Frågan om AST aktualiseras nu när vi pratar lön med arbetsgivarn. I det centrala avtalet finns skrivningar om att vi gemensamt ska jobba för karriärmodeller, och där är specialistutbildning en viktig del.

Behovet får styra

Aneby kommun har inte satt upp några gränser för hur många som får specialistutbilda sig per år, eller i vilken studietakt det ska ske. Tanken är att tillsammans med Vårdförbundet och medarbetarna se över vilka behov som finns, och fatta beslut därefter.

— De kommer vara flexibla utifrån vad som passar individen och verksamheten, samt vad som erbjuds från lärosätena, säger Eva-Lotta Lager.

Här är några av delarna i AST-avtalet mellan Aneby kommun och Vårdförbundet:

  • Full lön gäller under hela studietiden. Den anställda är även med i den årliga löneöversynen i enlighet med gällande kollektivavtal.
  • Den anställda har möjlighet att ansöka om ersättning för studielitteratur och resor.
  • Om studierna avbryts behöver medarbetaren inte betala tillbaka några pengar.
  • Efter godkänd examen får medarbetaren en anställning som specialist. Bytet av titel innebär en ny och högre lön, men det finns ingen specificerad miniminivå.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida