global smitta

Avblåser beredskapsläge för zikavirus

Avblåser beredskapsläge för zikavirus
Zikavirus kan orsaka fosterskadan microcefali som kännetecknas av att huvudet är litet och hjärnan outvecklad, med risk för synskador, förlamning och utvecklingsstörning. Arkivbild: TT

Zikavirus utgör inte längre ett internationellt hot mot människors hälsa, anser Världshälsoorganisationen, WHO. Men det innebär inte att faran är över.

21 november 2016

Det var i februari i år som WHO beslutade att klassa zikaviruset som ett globalt hot mot folkhälsan. Nu blåser man av beredskapsläget, men konstaterar samtidigt att zikavirus fortfarande är en stor utmaning.

Enligt WHO krävs omfattande insatser för att minimera effekterna och förhindra fortsatt spridning. Ökad kunskap och fortsatt forskning är prioriterat.

Zikavirusinfektion sprids för närvarande snabbt framför allt i Syd- och Centralamerika men också i Mexiko och Karibien och i olika ögrupper i Stilla havet och Atlanten. Sjukdomen har även nått USA inom ett litet begränsat område norr om centrala Miami, Florida.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns vetenskaplig konsensus kring att mikrocefali och Guillain-Barrés syndrom (GBS) kan orsakas av infektion med zikavirus. Hur stor risken är för fosterskador om man som gravid får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst, vet man dock inte i dag.

Även om sjukdomen smittar många personer i de drabbade länderna har hittills ingen omfattande spridning till resenärer rapporterats.

Läs mer om spridning och diagnostik hos Folkhälsomyndigheten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida