nya rön

Nu ifrågasätts zikalarm

Nu ifrågasätts zikalarm
Lite mer än halvår efter de första rapporterna om att rekordmånga barn fötts med missbildningen mikrocefali i Brasilien ifrågasätts dess koppling till zikaviruset. Foto:TT

Frågetecknen kring om det verkligen är zikaviruset som orsakat den ökade förekomsten av missbildningen mikrocefali bland barn i nordöstra Brasilien ökar. För samtidigt som viruset sprider sig i resten av världen ökar inte fosterskadorna i samma utsträckning.

19 augusti 2016

Idrottare har hoppat av OS i Brasilien av rädsla för att bli smittade, semesterplaner har ändrats och intensiv vaccinforskning pågår. Sedan de första larmen om att zikavirusets koppling till den allvarliga fosterskadan mikrocefali har oron för virusets skadeverkningar varit stor.

Stor oro

När den brasilianska hälsomyndigheten i slutet av förra året kopplade ihop de drygt 1 700 fallen av barn som fötts med mikrocefali under 2015 i Bahiapregionen med ett omfattande zikautbrott spred sig nyheten som en löpeld över världen.  Orsaken misstänktes vara att kvinnorna smittats av det myggburna zikaviruset under graviditeten och att viruset i sin tur skadat fostren så att de föddes med onormalt små huvuden och hjärnskador, mikrocefali.

Men nu börjar allt fler forskare ifrågasätta om det är enbart zikaviruset som ligger bakom den ökade förekomsten av missbildningen. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet i dag finns flera faktorer som talar emot det. Bland annat framkommer det nu att i några av de hårdast drabbade länderna, som Colombia och Costa Rico, ser man inte alls samma ökning av mikrocefali som i Brasilien.

Begränsat område

I tidningen Nature uppger Fatima Marinho, informationschef och hälsoanalytiker vid det brasilianska hälsoministeriet att det kluster av allvarliga missfall och missbildningarsom ses i nordöstra Brasilien inte heller finns i andra delar av landet.

I stället finns en rad alternativa förklaringar. Professorn i miljökemi Henrik Kylin nämner i Svenska Dagbladet bland annat omfattande användning av farliga kemikalier och att det testats ett nytt vaccin mot denguefeber just i Bahia.

– Varför finns det bara en hög risk i ett begränsat geografiskt område och i stort sett bara bland den fattigaste befolkningen, frågar han.

Utsatt grupp

Det finns en del som talar för att socio-ekonomiska faktorer tillsammans med zika-viruset spelar in. En stor del av de drabbade är ensamma, unga mammor som är fattiga och bor i mindre städer på landsbygden. De bor i sämre bostäder och blir då mer utsatta för de smittbärande myggorna.

Men att fosterskadorna skulle orsakas av bekämpningsmedlet pyriproxyfen kan sannolikt avskrivas, dels genom forskning och att giftet inte gett samma effekt på andra håll i världen.

Reseråd kvarstår

Gåtan är ännu inte löst och i Sverige väljer Folkhälsomyndigheten att behålla de reserestriktioner som utfärdats för gravida som planerar resa till Zikadrabbade områden tills vidare.

 

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida