dieter

Bäst med lagom mycket kolhydrater

Bäst med lagom mycket kolhydrater
Kolhydrater, protein, fett - visst spelar det roll vad vi äter mest av. Men viktigast är ändå att vi äter mer fullkorn och mat från växtriket. Arkivbild: Getty Images.

Både för mycket och för lite kolhydrater leder till kortare livslängd, enligt en artikel i The Lancet. Men viktigast av allt är vilken typ av protein, fett och kolhydrater som människor äter

17 augusti 2018

Den så kallade LCHF-dieten har varit populär länge. Det handlar om att minska kraftigt på kolhydrater genom att undvika potatis, pasta, bröd och frukt och istället äta mer kött, ost, smör och andra protein- och fettrika livsmedel. För många människor har det varit nyckeln till viktminskning och det finns även studier som visar på bättre hjärtkärlhälsa.

Hur bra på sikt?

Men frågan är hur bra dieten är för hälsan på sikt? Det har amerikanska forskare försökt ta reda på – och resultaten presenterar de i en artikel i The Lancet public health. Studien har finansierats av The National Institutes of Health.

I en första studie där 15 400 personer ingick fann de att de som åt lite kolhydrater (mindre än 40 procent av det totala energiintaget) levde i snitt fyra år kortare än de som åt mer normala mängder (50-55 procent). Men även de som åt mycket kolhydrater (mer än 70 procent) hade kortare livslängd.

Studien kompletterades sedan med en metastudie där man tittat på resultaten från en mängd olika koststudier från sammanlagt 20 länder där 432 000 personer ingått.

Protein från djur eller växter

Det visade sig då att de som ersatte kolhydrater med protein och fett från animaliska källor som kött och ost hade kortare livslängd. Men de som ersatte det med växtbaserade protein- och fettkällor från grönsaker, bönor och nötter i stället levde längre.

– För mycket och för lite kolhydrater kan vara skadligt, men vad som betyder mest är vilken typ av kolhydrater, fett och protein man äter, säger Walter Willett, professor i epidemiologi och nutrition vid Harvard school of public health.

I linje med nordiska näringsrekommendationer

Forskarna tror att den kortare livslängden har att göra med att de som ersätter kolhydrater med mer animaliska proteiner utsätter kroppen för mer oxidativ stress och inflammationer som är till skada. Men även de som äter mycket raffinerade kolhydrater som vitt ris, pasta och bröd får kortare livslängd till följd av hög glykemisk belastning och metabolt syndrom.

I en kommentar till Sveriges Radio säger Agneta Åkesson, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, att resultaten inte är förvånande men att det har saknats studier som visar vad extrema dieter innebär på sikt. Hon menar att lagom mycket – och rätt slags – kolhydrater är i linje med de nordiska näringsrekommendationerna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida