ny statistik

Bättre behandling har gett färre strokefall

Bättre behandling har gett färre strokefall
Det är vanligare att män får stroke än kvinnor. Dödligheten är också högre bland män. Arkivbild: Istockphoto

Både insjuknande och dödlighet i stroke har minskat stadigt under 2000-talet. Orsaken är bättre förebyggande behandling och snabbare omhändertagande — men det finns regionala skillnader.

6 december 2017

Cirka 26 500 personer drabbades av stroke under 2016, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Jämfört med 2002 har antalet strokefall minskat med 40 procent.

Fler män än kvinnor

– Att färre insjuknar beror främst på att de förebyggande insatserna vid förmaksflimmer har utvecklats. Behandling med blodförtunnande läkemedel har varit revolutionerande för strokevården, säger Maria State, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även om stroke förekommer i alla åldrar är det betydligt vanligare bland äldre. Statistiken visar också att det är vanligare att män insjuknar i sjukdomen än kvinnor. Även dödligheten är högre hos män. Det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en skyddande faktor som kan vara en delförklaring till skillnaderna.

Läs också: Snabb strokediagnos med nytt ultrasnabbspår

Här kan vården bli bättre

Det finns regionala skillnader i andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande.

  • Högst är dödligheten i Kalmar och Södermanland, med drygt 30 respektive 29 procent.
  • Lägst är dödligheten i Kronoberg, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Jämtland. Där var andelen avlidna inom 28 dagar efter insjuknande mindre än 24 procent.

– Socialstyrelsen presenterade i de nationella riktlinjerna för vård vid stroke bästa tillgängliga kunskap inom området. De kan ses som ett verktyg för landsting att optimera sina processer, säger Maria State.

Läs också: Telefonkontakt med sjuksköterska minskar risken för ny stroke

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida