ny statistik

Bättre behandling har gett färre strokefall

Bättre behandling har gett färre strokefall
Det är vanligare att män får stroke än kvinnor. Dödligheten är också högre bland män. Arkivbild: Istockphoto

Både insjuknande och dödlighet i stroke har minskat stadigt under 2000-talet. Orsaken är bättre förebyggande behandling och snabbare omhändertagande — men det finns regionala skillnader.

Cirka 26 500 personer drabbades av stroke under 2016, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Jämfört med 2002 har antalet strokefall minskat med 40 procent.

Fler män än kvinnor

– Att färre insjuknar beror främst på att de förebyggande insatserna vid förmaksflimmer har utvecklats. Behandling med blodförtunnande läkemedel har varit revolutionerande för strokevården, säger Maria State, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Även om stroke förekommer i alla åldrar är det betydligt vanligare bland äldre. Statistiken visar också att det är vanligare att män insjuknar i sjukdomen än kvinnor. Även dödligheten är högre hos män. Det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en skyddande faktor som kan vara en delförklaring till skillnaderna.

Läs också: Snabb strokediagnos med nytt ultrasnabbspår

Här kan vården bli bättre

Det finns regionala skillnader i andelen döda inom 28 dagar efter insjuknande.

  • Högst är dödligheten i Kalmar och Södermanland, med drygt 30 respektive 29 procent.
  • Lägst är dödligheten i Kronoberg, Västmanland, Stockholm, Uppsala och Jämtland. Där var andelen avlidna inom 28 dagar efter insjuknande mindre än 24 procent.

– Socialstyrelsen presenterade i de nationella riktlinjerna för vård vid stroke bästa tillgängliga kunskap inom området. De kan ses som ett verktyg för landsting att optimera sina processer, säger Maria State.

Läs också: Telefonkontakt med sjuksköterska minskar risken för ny stroke

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida