Vitaminbrist

Fler livsmedel berikas med D-vitamin

Fler livsmedel berikas med D-vitamin
Ekologisk yoghurt, fil och växtdrycker som havredryck ska berikas med D-vitamin. Arkivbild: Getty Images

För att det ska bli lättare att få i sig tillräckligt med D-vitamin har Livsmedelsverket beslutat att fler livsmedel ska berikas. Samtidigt höjs D-vitaminnivåerna i flera produkter som redan är berikade.

D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Från den 16 maj 2018 ska därför fler livsmedel berikas med vitaminet, meddelar Livsmedelsverket.

Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som till exempel havredryck samt matfetter omfattas. Redan i dag är det flera mjölkproducenter som fått dispens att börja berika enligt de nya reglerna.

Ekologiska produkter får bara berikas om det finns krav på obligatorisk berikning för den produktgrupp den tillhör. I och med de nya reglerna blir det obligatoriskt att D-vitaminberika till exempel ekologisk yoghurt, fil och växtdrycker som havredryck.

Normalt gäller den här typen av nationell lagstiftning bara produkter som tillverkas i landet. Men i det här fallet gäller reglerna även ekologiska livsmedel från EU som säljs i Sverige.

D-vitamin

Vitaminet bildas i huden genom solbestrålning.

Finns även i mat som fisk, skaldjur, ägg, kött och livsmedel som är berikade.

Kosttillskott med D-vitamin rekommenderas till:

  • Alla barn under två år.
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida