Forskare avråder från omega-3 som kosttillskott

Forskare avråder från omega-3 som kosttillskott
Omega-3 är viktigt för hälsan, men den nya studien visar att kosttillskott inte är nödvändigt för de flesta. Arkivbild: Colourbox

Kan störa kroppens egen produktion av viktiga fettsyror.

19 februari 2014

Omega-3 är ett av de kosttillskott som säljs allra mest och sägs ha många positiva hälsoeffekter. Många tar det för att de är osäkra på om de får i sig tillräckligt mycket via maten.

Viktigare än man trott

Men nu visar en studie från Stockholms universitet att kroppens egen produktion av fleromättade fetter är viktigare än man tidigare trott.

– Vi vet ännu inte tillräckligt om vad som händer med kroppens egen fettproduktion när vi tillsätter höga halter omega-3-fettsyror genom kosttillskott. Därför rekommenderar jag att man i första hand ser till att få i sig det via maten, säger Anders Jacobsson, professor vid institutionen för molekylära vetenskaper.

Bildas i levern

Den nya studien visar att kroppen själv kan producera de viktiga fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. Det bildas genom att vi äter mat som innehåller alfa-linolensyra och linolsyra och som finns i det mesta vi äter, till exempel mjölk, kött, fisk, frukt och grönsaker.

– Jag hävdar att kosttillskott av omega-3 är överflödigt för de flesta av oss, säger Anders Jacobsson.

Studien, som är gjord på möss, visar att hela 90 procent av omega-3-fettsyran DHA produceras av de egna cellerna, framför allt i levern. Bara tio procent kommer från det vi äter.

Ändra kosten

Resultaten av studien visar också att om det uppstår brist på DHA så kan man öka produktionen genom att ändra kosten och äta mer av fet fisk, nötter och frukter som innehåller mycket DHA.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Lipid Research.

Fakta

  • Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror. Moderfettsyran är alfa-linolensyra som kan omvandlas till DHA och EPA.
  • Omega-3 påverkar kroppen på många sätt och samspelet med den andra fleromättade fettsyran omega-6 är viktigt.
  • Tillskott av omega-3 har sagts vara bra bland annat för hjärta, kärl och hjärnfunktioner.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida