Kan vi lära av Indien?
Både ja och nej, anser Vinod Diwan, kirurg från Indien som i dag är professor på institutionen för folkhälsovetenskap vid avdelningen för internationell hälsa på Karolinska institutet.
Modern medicin har gått så långt framåt i sin helhet, medan den ayurvediska medicinen inte har utvecklats på samma sätt, säger Vinod Diwan.
Vid ett akutfall som hjärtinfarkt kan man i den moderna sjukvården rädda liv, sätta in stentar och göra ballongsprängning för att ge bättre livskvalitet och minska risken för återfall. Men när det gäller kroniska sjukdomar kan det finnas metoder från den traditionella medicinen som kan användas, anser han. Ett exempel kan vara vid en kronisk infektion i njurarna. Då har den moderna medicinen inte mycket mer att erbjuda än transplantation.
– I ayurvedisk medicin däremot finns många behandlingar, exempelvis dietföreskrifter som går ut på att stärka immunförsvaret, metoder som kan användas för att förbättra livet för patienten. Att använda den traditionella medicinen vid kroniska sjukdomar, där den moderna medicinen inte har så mycket att erbjuda, kan vara ett sätt att utveckla vården även i Sverige.
Var finns den bästa integrerade vården?
– Inget land har fullt utvecklad integrativ medicin i dag, säger Vinod Diwan.
Integrativ medicin är när en läkare har utbildning och kunskap i både modern medicin och den traditionella medicinen i landet. Det har bara enstaka läkare i världen i dag, enligt Vinod Diwan, och det finns inget formellt utbyggt system.
– Däremot finns det exempel på där man är i dialog med varandra, säger han.
Han tycker att det är svårt att jämföra sjukvård, även inom Indien:
– Indien har en miljard invånare, en jämförelse mellan delstaternas nivå inom sjukvården är som att jämföra Kalifornien med Afrika söder om Sahara. Skillnaderna är enorma, både vad gäller utbildningsnivå och sjukvård. Kerala är en stat där man ligger väl framme.