Normalt galen-duon vill få bort stigman i psykiatrin
Psykiatrisjuksköterskorna Rebecka Somogyi Iresjö och Emma Hannerstam vet hur det kan vara när tillvaron snurrar. Här är de fotograferade på Paradox museum i Stockholm.
Poddande kollegor

Normalt galen-duon vill få bort stigman i psykiatrin

Det har blivit rätt accepterat att vara utbränd eller ha ångest. Men många vågar fortfarande inte berätta att de vårdats inneliggande för psykisk sjukdom. Det vill psykiatrisjuksköterskorna Emma Hannerstam och Rebecka Somogyi Iresjö ändra på med sin podd.

Emma Hannerstam och Rebecka Somogyi Iresjö menar att numera finns en större öppenhet kring psykisk ohälsa av modellen utbrändhet och ångest. Det går att läsa om i varenda tidning och alla som springer i ekorrhjulet har åtminstone en släng av det.

De startade sin podd Normalt galen för att öka inblicken i slutenvårdens psykiatri.

– Vi vill bidra till samtal om de lite svårare psykiska besvären. Slutenpsykiatrin porträtteras oftast som mörk och skrämmande och uppmärksammas när något har gått fel. Dessvärre finns brister, men vi vill ge en mer nyanserad bild, säger Rebecka Somogyi Iresjö.

Lyssna på en längre intervju med Emma Hannerstam och Rebecka Somogyi Iresjö

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vill minska stigmat av psykiatrisk vård

De tar oss pratsamt med till livet på en allmänpsykiatrisk avdelning i avsnitten. Här får vi lära oss hur det kan vara att drabbas av sjukdomarna, att tappa fotfästet och stegen mot att bli friskare. De har också en vision:

– Om tio år ska det vara lika lätt att berätta att man legat på sjukhus för en depression som ett brutet ben eller en hjärtinfarkt. Vi arbetar mycket med att minska skuld och skam, både som sjuksköterskor i psykiatrin och i podden, säger Emma Hannerstam.

Det är också därför de valt det kluriga namnet på podden.

– Vad är psykisk ohälsa och finns det något som är normalt? Vi vrider och vänder lite på det. Jag tänker att ingen är galen och alla lite smågalna. En sak är säker. Alla kan drabbas av psykisk sjukdom och behöva heldygnsvård. Men det är inte att vara galen, säger hon.

Båda är unga, men har lång erfarenhet från att arbeta på allmänpsykiatrisk vårdavdelning. Där träffar de bland annat personer med depression, akut kris, självskadebeteenden och ätstörningar.

– Depression kan te sig olika och ha olika orsaker. Vår omvårdnad kan behöva börja med det mest basala. Personen kan ha stora svårigheter att komma ur sängen, äta eller duscha. Men det allra viktigaste på vägen mot återhämtning är samtalen, säger Rebecka Somogyi Iresjö.

Rebecka Somogyi Iresjö och Emma Hannerstam

Porträtt av Rebecka Somogyi Iresjö, Specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, biträdande enhetschef på en allmänpsykiatrisk vårdavdelning i Stockholm, driver podden Normalt Galen.
Rebecka Somogyi Iresjö. Foto: Alexander Donka

Ålder: 31 år.
Karriär: Specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, biträdande enhetschef på en allmänpsykiatrisk vårdavdelning i Stockholm.
Familj: Sambo.

Porträtt av Emma Hannerstam, Specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, enhetschef på en allmänpsykiatrisk vårdavdelning i Stockholm, som driver podden Normalt Galen.
Emma Hannerstam. Foto: Alexander Donka

Ålder: 34 år.
Karriär: Specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, enhetschef på en allmänpsykiatrisk vårdavdelning i Stockholm.
Familj: Man och två barn.

Ger andra mod att dela med sig

Hon berättar att det som främst skiljer omvårdnad i psykiatrin från somatiken är att det finns större möjlighet för just samtalet och att låta mötet mellan sjuksköterska och patient ta tid.

– Det gäller att våga ställa de svåra frågorna och stanna i de svåra känslorna. De flesta vårdas hos oss frivilligt och utan tvångsåtgärder. Även många sjuksköterskor inom andra vårdgrenar kan ha en felaktig bild. Vårt jobb är givande, utvecklande och roligt, säger Emma Hannerstam.

Ibland ger också deras podd andra mod att prata.

– Det bästa är när lyssnare hör av sig, både personer med egen erfarenhet eller som närstående, och berättar att podden gett dem lite skjuts att själva våga prata om en tuff tid som sjuk och vårdad i psykiatrin. Det är sådant vi vill åstadkomma med podden, säger Rebecka Somogyi Iresjö.

Emma Hannerstam fyller på:

– Och genom podden har vi också blivit bästa vänner.

Rebeckas och Emmas poddtips

  • Podda om något du brinner för.
  • Fundera över din målgrupp för att anpassa innehållet.
  • Låt det ta tid och försumma inte ljudkvaliteten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida