”Vårdens detektiver” poddar om dolda sidor av yrket
BMA-poddens Sanela Halak och Eva Fabricius i sin jobbvardag. Men poddar gör de i studio. Foto: André de Loisted
Poddande kollegor

”Vårdens detektiver” poddar om dolda sidor av yrket

Eva Fabricius favoritdeckare är Hercule Poirot, för att han är eftertänksam. Hon och Sanela Halak är biomedicinska analytiker, tillika chefer, som lyser upp yrket med sina ficklampor genom att driva BMA-podden.

Det sägs att biomedicinska analytiker är vårdens osynliga detektiver. I det tysta fortsätter de envist att ta prover, göra undersökningar och analysera, för att fallet ska lösas – det vill säga att patienten ska få en diagnos och en behandling.

– Min favoritdetektiv är Hercule Poirot. Jag kanske är lite gammaldags och konventionell. Han står för eftertänksamhet. Det är en egenskap jag uppskattar när mycket snurrar fort i samhället, säger Eva Fabricius.

Sanela Halak nickar och fortsätter:

– Alla våra medarbetare är detektiver, analytiska och kunniga. De erfarna kan undersökningarna på djupet och de nyexaminerade kommer med idéer och ger oss kickar.

Lyssna på en längre intervju med Eva Fabricius och Sanela Halak!

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Osynligt yrke blev synligt under pandemin

Eva Fabricius och Sanela Halak är enhetschefer på avdelningarna för klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund respektive Malmö. Tillsammans med kollegan Andreas Malmgren driver de BMA-podden sedan fem år tillbaka.

Eva berättar att Sanela kom på idén under en utvecklingsdag.

– Vi vill lyfta fram vårt fantastiska, men osynliga yrke, alltid lika lärorikt och utvecklande. Men sedan dess har vi blivit mer synliga, säger Eva Fabricius.

I podden finns flera avsnitt från pandemin. Då blev de biomedicinska analytikerna oumbärliga rikskändisar när de analyserade enorma mängder mikrobiologiska prover.

– Då tog vi in kunniga gäster från mikrolabb. Så gör vi podden. Vi har inte all kompetens utan vill lyfta fram andra. På våra avdelningar gjorde vi väldigt många lungfunktionstester under pandemin, säger Sanela Halak.

Eva Fabricius och Sanela Halak

Eva Fabricius. Foto: André de Loisted

Ålder: 44 år.
Familj: Make, två barn och valpen Xid.
Utbildning: Biomedicinsk analytiker.
Arbete: Enhetschef på Klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Sanela Halak. Foto: André de Loisted

Ålder: 45 år.
Familj: Make och två barn.
Utbildning: Biomedicinsk analytiker.
Arbete: Enhetschef på Klinisk fysiologi och nuklearmedicin på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Tar in olika kompetenser: ”Alla ska våga diskutera”

I podden märks att deras signum är teamarbete och ödmjukhet. De är visserligen båda skickliga att bedöma allsköns undersökningar inom klinisk fysiologi och nuklearmedicin, och pratar initierat om ekokardiografier, radioaktiva isotoper och gammakamera, men återkommer till lagarbetet.

– Vi vill ha en platt och öppen organisation. Ibland har vi den högsta kompetensen i fråga om en undersökning, ibland läkaren. Alla ska våga diskutera, fråga och även berätta om de gjort fel. Det arbetar vi med medvetet hela tiden. Alla har betydelse, från sekreteraren till våra fysiker, säger Eva Fabricius.

I podden finns också avsnitt om att vara student, kompetensstegen, AI och mycket annat. Även att vara poddare är ett teamarbete.

– Utan kommunikationsavdelningens hjälp med studio, ljud och klippning hade vi inte klarat det här, säger Eva Fabricius.

På avdelningen är hjärtat en hjärtesak. Här testar många patienter dagligen sin kapacitet sittande på en träningscykel.

– Vi biomedicinska analytiker kopplar och analyserar ekg:t. En stor uppgift är att motivera patienten att orka kämpa så att pulsen verkligen går upp. Vårt arbete är så mycket mer än det tekniska, vi arbetar med människan, säger Sanela Halak.

Evas och Sanelas poddtips

  • Var modig, skapa ett öppet diskussionsklimat och välj ämnen som engagerar.
  • Våga sätta i gång, samarbeta och välj fokus men glöm inte omvärlden.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida