mässling

Stort antal barn döda i mässlingsutbrott

Stort antal barn döda i mässlingsutbrott
Latinamerika förklarades fritt från mässling, men nu har flera insjuknat och dött i Venezuela. Och i Europa är antalet sjukdomsfall fortsatt högt efter den stora ökningen 2017. Arkivbild: Mostphotos

Minst 54 barn ur Venezuelas ursprungsbefolkning har avlidit i ett mässlingsutbrott. Bristen på sjukvård har gjort att utbrottet inte kunnat hejdas. Samtidigt är många europeiska länder hårt drabbade med ett stort antal smittade.

Det första dödsfallet bland Venezuelas ursprungsbefolkning skedde redan i januari, enligt människorättsorganisationen Kapé Kapé. Den drabbade stammen bor i ett svårtillgängligt område i landets östra delar, åtta timmars resa från den regionala huvudstaden Tucupita.

– Det finns inga mediciner, det finns ingenting som läkarna och sjuksköterskorna kan göra. Ibland är det nästan omöjligt att ta sig fram till de sjuka. Trots situationens allvar är det fortsatt tyst från myndigheterna, säger Armando Obdola, chef för Kapé Kapé, till The Economic Times.

Läs också: Utbrott av mässling har orsakat 30 dödsfall

Förklarades fritt från mässling

Under 2016 förklarades Latinamerika vara fritt från mässlingen. Men det tycks inte ha blivit långvarigt för hittills i år har 159 fall konstaterats i Venezuela, som därmed är det värst drabbade landet i Latinamerika för tillfället.

Venezuelas hälsovårdsminister Luis López meddelade tidigare i veckan att regeringen just nu förbereder lanseringen av en nationell vaccinationsplan för difteri, mässling och gula feber.

Läs också: Vårdförbundet säger nej till vaccinationstvång

Negativ utveckling i Europa

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har det totala antalet döda i mässling minskat med 84 procent de senaste åren – från 550 100 år 2000 till 89 780 år 2016.

Men fortfarande inträffar stora utbrott på flera håll, och i Europa har utvecklingen gått rakt emot WHO:s mål att mässlingen ska vara eliminerad till år 2020. Under 2017 dog 35 personer och över 20 000 insjuknade, vilket kan jämföras med knappt 5 300 sjukdomsfall året innan dess.

De senaste åren har situationen varit värst i Rumänien och Italien, med tusentals sjuka och ett flertal dödsfall. I Rumänien beror det mycket på att det saknats vaccindoser, medan Italien har en röststark anti-vaccinationsrörelse som vunnit över många på sin sida.

Läs också: Många saknar skydd mot mässling

Flera fall hittills i år

Enligt en rapport från EU:s hälsomyndighet ECDC, som visar antalet fall hittills under 2018, består de höga siffrorna i Europa:

  • Grekland: 1008 sjuka och ett dödsfall
  • Rumänien: 757 sjuka och tre dödsfall
  • Frankrike: 429 sjuka och ett dödsfall
  • Italien: 164 sjuka och två dödsfall

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida