Danskt nej till att delta när asylsökande tvingas hem

Danskt nej till att delta när asylsökande tvingas hem
Delta inte i att sända asylsökande tillbaka som är så sjuka att de behöver ha med vårdpersonal, uppmanar de danska sjuksköterskornas organisation. Arkivbild: TT

Sjuksköterskorna tänker inte medverka när sjuka skickas hem med tvång.

Sjuksköterskor ska inte delta när asylsökande sänds hem med tvång. Det menar de danska sjuksköterskornas organisation Dansk Sygeplejeråd, och uppmanar medlemmarna att inte bistå när sjuka skickas hem.

– Sjuksköterskors värderingar är inte förenliga med att skicka hem sjuka asylsökande med tvång. Om en människa är så sjuk, antingen fysiskt eller psykiskt, att den inte kan klara hemresan utan att det ska vara sjukvårdspersonal med, så menar vi att det inte är etiskt försvarbart. Om vi medverkar till att tvångskicka sjuka asylsökande till sitt hemland, så legitimerar vi det. Det vill vi inte, säger Dorte Steenberg, vice ordförande i Dansk Sygeplejeråd.

Ansvaret är att ge omvårdnad

Hennes ståndpunkt bekräftas av sjuksköterskornas riktlinjer, där det framgår att sjuksköterskan har ett ansvar – fackligt, personligt och etiskt – i förhållande till de patienter som har behov av vård. Makt får bara utövas i solidaritet med den svage. Plikten är att ge omsorg till den sjuke.

– Det är oacceptabelt att försätta sjuksköterskor i situationer där de riskerar att makt används i andra syften än att vårda. I stället borde landets politiker säkra att vi som samfund har klara procedurer, där det ingår att de asylsökande som skickas hem med tvång är så friska att de klarar det utan medföljande sjukvårdspersonal.

Även läkarna vägrar

Dorte Steenberg understryker att hon inte uttalar sig om asylsökanden som skickas tillbaka generellt, utan om dem som är sjuka.

Är hemresan däremot frivillig uppmanar hon sjuksköterskor att bistå med den vård som kan vara nödvändig. Även danska Läkarföreningen har meddelat att landets läkare inte deltar när sjuka asylsökande tvingas resa tillbaka.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida