Finsk konflikt på väg mot lösning?

Den finländska konflikten på sjukvårdsområdet kan vara på väg mot en lösning. Idag har fackförbundet Tehy, som bland annat organiserar samma yrkesgrupper som Vårdförbundet, beslutat att vila på hanen och inte utlösa nästa massuppsägningsvåg.

Den 19 november slutar omkring 12 500 sjukvårdsanställda sina anställningar inom den finländska sjukvården. De deltar i en massuppsägningsaktion, organiserad av Tehy i protest mot det lönebud som arbetsgivarna lagt.

Idag skulle Tehy enligt planerna ha utlöst uppsägningsaktion nummer två, som omfattade omkring 3 000 medlemmar.

Men styrelsen för Tehy beslutade sig för att avvakta. ”Parterna är nu på allvar inställda på att söka en lösning medlingsvägen”, säger Tehy i ett pressmeddelande.

Tvångslag

Regeringen förbereder också en tvångslag som skulle kunna tvinga dem som har sagt upp sig att fortsätta arbeta. Enligt den finländska televisionen YLE är planen att lagförslaget ska föreläggas riksdagen om en uppgörelse inte är klar senast på torsdag. Riksdagen kommer då att sammanträda under helgen för att anta lagen.

I den finländska arbetsdomstolen pågår just nu en prövning som ska avgöra om massuppsägningsaktionen är laglig. Arbetsdomstolen väntas vara klar med sin prövning endera dagen. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida