Reproduktiv hälsa

Hon marscherar mot mödradödlighet i Afghanistan

Hon marscherar mot mödradödlighet i Afghanistan
Elice Lindholm Nobinder arbetar på på hjärtavdelningen på Höglandssjukhuset i Eksjö. För tillfället är hon föräldraledig med dottern Karin, sex månader. Foto: Privat.

På lördagen drar sjuksköterskan Elice Lindholm Nobinder i gång Barnvagnsmarschen på Stora torget i Eksjö. I år är det den höga mödradödligheten i Afghanistan som är i fokus.

Vad är Barnvagnsmarschen?

– Det är en manifestation som Riksförbundet för sexuella rättigheter, RFSU, arrangerar i kampen mot mödradödligheten i världen. Trots att vi har kunskapen om hur riskerna kan minskas är det alldeles för många kvinnor som fortfarande dör i samband med graviditet och förlossning. Det är en fråga om resurser och om vi kan få upp ögonen på på våra svenska politiker så kan de vara med och påverka situationen globalt.

– I år är det fokus på Afghanistan. Sedan talibanerna tog makten har det blivit allt farligare att föda barn i landet, och mödradödligheten var redan hög där innan.

Mödradödligheten i Afghanistan

I Afghanistan dör 638 kvinnor på 100 000 förlossningar. 2025 kan den siffran ha ökat till 963 kvinnor om inte biståndet säkras.

I Sverige är motsvarande siffra fyra på 100 000.

Landet har 4 000 barnmorskor och en befolkning på 39 miljoner.

Källa: UNFPA/ RFSU.

Varje dag, världen över, dör över 800 människor av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning.

Källa: RFSU.

Hur kommer det sig att du engagerat dig i det här?

– Jag har alltid varit intresserad av kvinnofrågor, särskilt förlossningsvården eftersom jag planerar att bli barnmorska. När jag själv fick barn blev det extra viktigt. Jag såg att RFSU sökte ambassadörer till Barnvagnsmarschen och då passade jag på eftersom jag själv vill gå i en marsch. Det har inte funnits någon här i Eksjö på flera år. Jag är föräldraledig med min sex månader gamla dotter och har lite tid över.

Vilka respons har du fått?

– Jag har fått ett väldigt positivt gensvar, både från vänner, familj och andra föräldrar på öppna förskolan dit jag brukar gå med min dotter. När jag varit runt i butiker för att be dem sätta upp affischer är alla väldigt glada och ställer upp.

Regnskydd Barnvagnsmarschen 2022
I samband med marschen delar RFSU ut regnskydd för barnvagnar. Årets skydd har designats av formgivaren Sepidar Hosseini. Mönstret innehåller orden “March for her” och siffran 800 – vilket uppmärksammar antalet döda per dag i världen till följd av graviditet, abort och förlossning. Foto: RFSU.

Måste man ha en barnvagn för att gå med i marschen?

– Nej då, det behöver man inte. Alla är välkomna!

Vill du också gå med i marschen? Här hittar du listan över alla samlingsplatser i landet. I Eksjö är det samling kl. 10.30 vid Stora torget för vidare marsch genom Vildparken och tillbaka.

Barnvagnsmarschen

Sedan 2010 har Barnvagnsmarschen samlat tiotusentals människor över hela Sverige för att stoppa mödradödligheten i världen.

Mellan den 19 till 24 maj kommer barnvagnsmarscher att genomföras på över 60 platser runt om i landet.

I år arrangerar RFSU manifestationen tillsammans med Läkare utan gränser och Svenska Afghanistankommitten, SAK.

Källa: RFSU

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida