Afghanistan

Sjuksköterskan Asma vårdar undernärda i svälthotade Afghanistan

Sjuksköterskan Asma vårdar undernärda i svälthotade Afghanistan
Asma Hashimi, sjuksköterska, undersöker lilla Sana på Maidan Wardak Provincial Hospital i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittén.

Efter talibanernas övertagande riskerar åtta miljoner afghaner att svälta ihjäl. Sjuksköterskan Asma Hashimi möter många patienter som är svårt undernärda.

Den 15 augusti förra året störtade talibanerna den demokratiskt valda regimen i Afghanistan. Trots det fortsätter arbetet inom sjukvården ungefär som vanligt. Men det är inte utan utmaningar. Före talibanernas maktövertagande mottog landet stort ekonomiskt och humanitärt bistånd från det internationella samfundet. Nu har de flesta länder dragit in sitt stöd. Afghanistan står inför en humanitär katastrof. Enligt FN-organet World Food Programme riskerar åtta miljoner afghaner att svälta ihjäl och många fler kommer att ha problem att äta sig mätta.

Asma Hashimi är anställd av Svenska Afghanistankommittén som sjuksköterska på Maidan Wardak Provincial Hospital. Foto: Svenska Afghanistankommittén.

Asma Hashimi, 24, arbetar som sjuksköterska på Maidan Wardak Provincial Hospital med patienter som lider av undernäring. Sjukhuset ligger cirka en timmes bilresa från huvudstaden Kabul. För henne personligen har inte regimskiftet förändrat så mycket och arbetet fortsätter ungefär som vanligt.

– Jag var lite rädd i början. För jag hade aldrig kommit i personlig kontakt med talibanerna tidigare. Men det blev så småningom normalt, berättar hon på en videolänk från sin arbetsplats.

Drömt om yrket sedan barnsben

Hon tillägger att det kanske till och med blivit ”lite säkrare”. Innan kunde de ibland höra explosioner och skottsalvor. Inga talibaner har hittills tagit sig in på sjukhuset eller utsatt vårdpersonalen för hot eller trakasserier. Men rädslan finns alltid där. I synnerhet när hon sitter på bussen som kör henne och hennes kollegor mellan hemmet och sjukhuset:

– Vad gör jag om vi stoppas?  

Det är ett hårt jobb för Asma Hashimi och hennes kolleger och mindre än tre timmars sömn under ett 24-timmarspass är snarare regel än undantag. Men för Asma är det en dröm som hon haft sedan barnsben som förverkligats.

– Jag tyckte om de vita kläderna och brukade låtsas att jag var läkare, berättar hon leende.

Hennes lön ligger på motsvarande runt 2 000 kronor i månaden. För det arbetar hon sex dagar i veckan och då ingår också ett heldygnspass. Asma bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Kabul och pendlar mellan sjukhuset och hemmet.

Afghanistan

Invånare: 38 miljoner.

Huvudstad: Kabul (4 miljoner invånare).

Språk: Dari och pashto.

Religion: Islam.

Statsskick: Islamiskt emirat, sedan talibanerna störtade den sittande regeringen den 15 augusti 2021.

Talibanrörelsen: Militant och islamistisk rörelse som även tidigare styrt landet under perioden 1996-2001. Framför allt kvinnors situation under rörelsens styre har varit svår - kvinnor har bland annat stenats till döds offentligt och inte heller fått visa sig offentligt utan burka (klädesplagg som täcker bäraren helt och döljer ansiktet med en öppning för ögonen i form av en springa med ett nät), arbeta eller gå i skola.

Patienterna får dela sängar

Asma Hashimi är inne på sitt femte år som sjuksköterska trots att hon bara är 24 år gammal. På grund av sjuksköterskebristen i landet finns möjlighet att läsa till sjuksköterska parallellt med den vanliga gymnasieutbildningen. Villkoret var att man efter avslutad utbildning måste återvända till sjukhuset i Wardak och arbeta där.

Asmas avdelning är uppdelad i fyra salar med sex sängar vardera. Platserna är avsedda för barn, men där finns också just nu några vuxna. Ibland när det är ont om plats får patienterna dela sängar med varandra. Utöver platsbristen är även elförsörjningen kritisk. När det statliga elnätet inte fungerar får de slå på generatorerna för att undvika elavbrott:

– Men det var sämre förr. Då kunde vi ha elavbrott längre perioder. Nu när det inte förekommer några stridigheter längre är det bättre, konstaterar Asma. 

Maidan Wardak Provincial Hospital

Kapacitet: 150 sängplatser.

Svenska Afghanistankommittén: Medlemsorganisation som sedan länge arbetar för mänskliga rättigheter i Afghanistan, med inriktning på vård, utbildning, försörjning och inflytande för de mest utsatta: kvinnor, barn, funktionsnedsatta och internflyktingar. Organisationen finansieras av bland andra Sida, EU, Världsbanken och privatpersoner. SAK driver sjukhus, vårdcentraler och mindre kliniker i provinserna Wardak och Nuristan och har över 7 000 anställda i landet, varav nästan alla är afghaner.

Men situationen för civilbefolkningen har försämrats avsevärt sedan talibanerna tog över. Det märks tydligt på avdelningen för undernärda patienter, där Asma arbetar. De vanligaste symtomen är muskelkramper och ledbesvär, berättar hon. Hittills har åtta av hennes patienter dött av undernäringen.

Informerar föräldrar om näringsrik mat

Asma berättar att hon påverkas känslomässigt av de patienter hon kommer i kontakt med.

– Det som gör mest ont är när en mormor eller farmor som själv är dement tar hand om sitt barnbarn.

Hon ger ett exempel: 

– En kvinna som var gravid dog på sjukhuset när hon skulle föda och lämnade efter sig ett nyfött barn. Hon togs hand om av sin mormor, som var gammal och bräcklig och själv behövde tillsyn.

Det finns många fall med ensamstående mödrar som inte har råd att köpa näringsrik mat åt sina barn. En viktig del i jobbet för Asma är att informera föräldrar vad de ska ge för mat till sina barn för att undvika undernäring. Det är ett tungt arbete.

Men när hon ser leendet hos ett barn som tillfrisknat får hon kraft att fortsätta. Hennes dröm är att någon gång kunna studera vidare och bli läkare. Just nu ter sig den drömmen avlägsen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida