Nu hoppas hon att kollegerna i Jemen ska få fred
Via Whatsapp håller sjuksköterskan Katarina Öberg Fichtel kontakt med en ung kollega i krigshärjade Jemen. Hon berättar för henne om fredssamtalen i Sverige. Men det är svårt att inge hopp.
Det är snart ett år sedan Katarina Öberg Fichtel kom hem från sitt Röda-korset-uppdrag i Jemen. Hon har stor erfarenhet av att jobba i konfliktområden och har varit i Kongo, Tchad, Centralafrikanska republiken och Irak. Men Jemen överraskade henne.
– Jag visste inte innan vilket fantastiskt fint land det är. Jag vill inte säga fredligt, för det är det ju inte nu, men det är svårt att förstå att landet är i konflikt. De människor jag lärt känna är bland de vänligaste jag någonsin träffat, säger hon.
Instängda sjukhus
En ung kvinna, Wesal, har hon fortfarande kontakt med via Whatsapp. De jobbade nära varandra under Katarina Öberg Fichtels sista månader i Jemen. Wesal, som är tandläkare, var hennes assistent och tolk. Tillsammans hittade de energi och glädje i sitt samarbete, de skrattade mitt i eländet och löste alla möjliga problem som uppstår i ett konfliktområde.
Som när de snabbt packade ambulanser fulla med mediciner och sjukvårdsmaterial, i ett desperat försök att transportera det mest nödvändiga genom vägspärrar till instängda sjukhus.
Vårdpersonal, som de tidigare utbildat i triagering, hade plötsligt hamnat mitt i en krigszon. De ringde och bönade om hjälp. De saknade allt och kunde inte ta hand om sjuka och skadade.
Människor i akut nöd
Kriget i Jemen har pågått i snart fyra år. Samhället är sönderslaget. Enligt Röda Korset är 80 procent av befolkningen, 22 miljoner människor, i behov av akut nödhjälp för att kunna överleva.
Katarina Öberg Fichtel tänker på de små barnen, som inte upplevt något annat än krig. Bilderna på undernärda avmagrade barn har spridits över världen. Att människor inte kan äta och ge sina barn mat beror inte på matbrist, utan mer på sönderbombad infrastruktur, fattigdom och att matpriserna har rusat i höjden, berättar Katarina Öberg Fichtel.
Som hennes kollega Wesal, den unga tandläkaren, skrev i sitt senaste Whatsapp-meddelande: ”Inget blir bättre, det är mer än ett år sedan offentliganställdas löner betalades ut….”
– Jag skrev att det är ett stort intresse för Jemen i Sverige nu, på grund av fredsförhandlingarna. Hon är en ung människa med drömmar och jag önskar så innerligt att hon ska orka, att hon ska kunna börja tänka framåt. Men som det ser ut nu ser hon ingen framtid, säger Katarina Öberg Fichtel.
Fredssamtal i Sverige
Den här veckan möts de stridande parterna i Jemen för fredssamtal på en konferensanläggning i Rimbo, mindre än en timma från Uppsala där Katarina Öberg Fichtel jobbar som sjuksköterska. Mötet har planerats under en längre tid. På ena sidan står Jemens regering, som i kriget fått stöd och hjälp av en stor koalition där bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ingår. På andra sidan står huthierna, en rebellgrupp som antas få stöd av bland annat Iran.
Ingen av sidorna har respekterat krigets lagar. Bomber har fallit på sjukhus och bland annat dödat ett tiotal hjälparbetare.
– Det var jobbigt, att sjukhusen inte var säkra platser. I den här och många andra konflikter respekteras inte Genevekonventionen, den internationella överenskommelsen med regler för väpnade konflikter, säger Katarina Öberg Fichtel.
Tuffa prioriteringar
Jemen var redan innan kriget ett fattigt land, beroende av import. Nu saknas allt från mediciner till bränsle, som bland annat behövs för att hålla igång allt från blodbanker till operationslampor på sjukhusen.
I ett land i krig drabbas människor precis som i andra länder av sjukdomar som diabetes, njursvikt, hjärtinfarkt och cancer. Därtill kommer alla sjukdomar som beror på undernäring, utmattning, dålig levnadsstandard, bristande hygien och kollapsad infrastruktur, som bombade avloppssystem. Bland annat har det varit ett stort utbrott av kolera i Jemen.
Eftersom det dessutom är problematiskt att nå ut med normala barnvaccinationer och att ta sig till sjukhus har det även förekommit utbrott av mässling och difteri, berättar Katarina Öberg Fichtel.
Hon hjälpte via Röda Korset till att föra in insulin i landet. När allt saknas måste man prioritera och Röda Korset valde att satsa på insulin eftersom det kan hjälpa i övrigt fullt friska personer att fungera.
Hopp om hopp
– Ibland känns det som om det vi gör är droppar i havet. Det är förstås en frustration. Men det gjorde inte att jag kände att min närvaro var mindre meningsfull, berättar hon.
Nu önskar Katarina Öberg Fichtel att fredsförhandlingarna i Sverige ska få stopp på konflikten i Jemen, att människors humanitära behov respekteras och att hennes unga kollega Wesal ska få något att hoppas på igen.
Fredssamtal i Sverige
- Den här veckan hålls fredssamtal om Jemen i Sverige. Flera försök har gjorts tidigare att få stopp på konflikten, men hittills har de misslyckats.
- Kriget i Jemen har pågått sedan våren 2015 och situationen i landet beskrivs av FN som den största humanitära krisen i världen just nu.