Kriget i Syrien

Ny rapport: ”Ryssland bombade Aleppos största sjukhus”

Ny rapport: ”Ryssland bombade Aleppos största sjukhus”
En rapport av den amerikanska tankesmedjan Atlantic council uppger att Ryssland varit inblandat i en rad attacker mot sjukhus och andra medicinska mål i Syrien. Bilden visare ett sjukhus i rebellkontrollerade östra Aleppo som bombades den 3 oktober 2016. Arkivbild: Syrian American Medical Society / Handout / TT

Höga ryska militärer har hela tiden förnekat att Ryssland var inblandat i bombningen av Aleppos största sjukhus i oktober i fjol. I en ny amerikansk rapport, där Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt är medförfattare till förordet, hävdas motsatsen.

14 februari 2017

Rysslands inblandning i dödandet av civila offer i Syrienkriget beskrivs utförligt i den nysläppta rapporten Breaking Aleppo som tagits fram av den amerikanska tankesmedjan Atlantic council. I rapporten läggs bevis fram i form av bland annat satellitbilder, bilder från säkerhetskameror, sociala medier och även bilder som tidigare visats i regimvänliga ryska tv-medier.

Förordet är signerat av bland andra USA:s förre utrikesminister Madeleine Albright och Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt som på Twitter i dag har delat med sig av en länk till rapporten. Båda är medlemmar i Atlantic councils styrelse.

172 attacker mot sjukhus

Enligt rapporten  utfördes minst 172 attacker mot sjukhus, andra medicinska mål och sjukvårdspersonal i Syrien mellan juni och december i fjol. Av dessa ägde 73 stycken rum i Aleppo.

Bland annat bombades i början av oktober förra året Aleppos största sjukhus, al-Sakhoursjukhuset, eller M10, som det också benämns, vilket ledde till att såväl patienter som personal fick sätta livet till.

Enligt ryska befälhavare var Ryssland aldrig inblandat i bombräden, som beskrevs som en bluff. Det försökte man bland annat bevisa med hjälp av satellitbilder som sändes i ryska medier.

Klusterbomber och klorgaser

På andra satellitbilder som tagits av det amerikanska satellitbildsföretaget Digitalglobe under samma tidsperiod som de ryska syns dock någonting annat, nämligen att sjukhuset blev totalt sönderbombat. Även bilder tagna med säkerhetskameror inifrån sjukhuset och fotografier som tagits utanför av lokalbefolkningen visar en annan bild av verkligheten än den som beskrivits av den ryska militären.

Enligt rapporten bombades sjukhuset inte bara ett flertal gånger av det ryska flygvapnet. Den anger också att mycket tyder på att brandbomber och så kallade klusterbomber användes och att syriska styrkor använt klorgaser i betydligt större utsträckning än vad som tidigare framkommit.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida