Portugal slåss för introduktionsår för nya sjuksköterskor

Portugal slåss för introduktionsår för nya sjuksköterskor
Germano Couto är ordförande i den portugisiska sjuksköterskeföreningen. Foto: Leni Weilenmann

ICN 2015. Trots att trainee-tiden finns i lagen motarbetar regeringen sjuksköterskorna. Nu börjar påtryckningar från ICN ge resultat.

Egentligen ligger Portugal före Sverige med rätten till ett introduktionsår för alla nyutexaminerade sjuksköterskor. Vårdförbundet driver frågan i Sverige och har lyckats på flera håll. Exempelvis har Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ett kliniskt basår för nya sjuksköterskor.

I Portugal är introduktionsåret redan lagstiftat sedan år 2009, av parlamentet. Trots det motarbetar regeringen att sjuksköterskorna får sitt betalda introduktionsår med tillgång till handledning.

– Introduktionsåret behövs både för sjuksköterskorna och patienterna. Det är en fråga om patientsäkerhet i vården. Vi vet genom forskning att 80 procent av felen som patienter utsätts för sker de första sex månaderna i yrket, säger Germano Couto, ordförande i den portugisiska sjuksköterskeföreningen.

Lag sedan sex år

Lagen har funnits i sex år, men inte börjat gälla därför att regeringen först måste godkänna den, vilket inte liknar den svenska modellen för hur lagar skapas.

Nu har både den internationella och den europeiska sjuksköterskeorganisationen, ICN och EFN, tryckt på parlamentet och regeringen i landet.

– Att få ICN:s stöd blev en stor kraft. Bakom organisationen står 16 miljoner sjuksköterskor. Vi har fått parlamentets stöd och de verkar inte vilja göra om lagen utifrån regeringens önskan att ta bort introduktionsåret, säger Germano Couto under ICN:s internationella sjuksköterskekongress i Seoul i Sydkorea.

Regeringen vill spara

Han är oroad över att regeringen bara vill spara in pengarna.

– De är inne på fel väg. Regeringen sparar pengar i början, men det kommer att leda till högre kostnader i slutet, säger säger Germano Couto.

På den portugisiska arbetsmarknaden finns inga jobb för sjuksköterskor, samtidigt som behovet av dem i vården är stor, vilket kallas för ”paradoxen för sjuksköterskorna”. Den tuffa situationen har lett till att många flyr utomlands till länder som Storbritannien, Irland, Schweiz och Saudiarabien.

ICN vill göra skillnad

  • Tusentals sjuksköterskor från hela världen möts just nu i Sydkoreas huvudstad Seoul på den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN:s kongress, som pågått sedan den 17 juni och avslutas i dag, den 23 juni.
  • Organisationen har som mål att stärka sjuksköterskans roll i alla länder och samarbetar nära med Världshälsoorganisationen, WHO.
  • Fler än 130 länder är medlemmar i ICN.
  • I Sverige delar Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening på medlemskapet.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida