Röda korset ska forska om tortyrskadade i Sverige

Röda korset ska forska om tortyrskadade i Sverige
Röda Korsets behandlingscentrum finns i Stockholm, Malmö, Skövde, Uppsala och Skellefteå. Foto: Magnus Bergström

Kunskap om hur många som är tortyrskadade i Sverige och hur stort vårdbehovet är saknas. Röda korsets högskola får nu i uppdrag att forska på området.

Specialiserade behandlingscentrum för krigs- och tortyrskadade människor finns i Sverige sedan mer än 25 år. Men det finns ändå inga säkra rapporter om hur stor del av dem som kommer till Sverige som har varit utsatta av krigsupplevelser och tortyr eller annan kränkande och omänsklig behandling. Röda korset kommer därför att utveckla forskning och kompetensutveckling inom området.

Forskningssamarbete första steget

Ett forskningssamarbete kring flyktingar som kommer eller har kommit till Sverige, och som har varit utsatta för krigsupplevelser och tortyr, är första steget. Ett område där Röda korset har kompetens och kunnande, säger Tommy Löfgren, rektor för Röda korsets högskola, i ett pressmeddelande.

– Forskning är en aktivitet i sig och viktig för vår högskola att profilera sig i och resultatet av forskningen ger en direkt ökad kompetens i Röda korsets behandlingscentrum.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida