WHO varnar för att nya viruset kan smitta mellan människor

De senaste fallen av det nya coronaviruset visar att infektionen kan smitta mellan människor. I Saudiarabien bekräftades ytterligare två dödsfall på söndagen. Viruset har nu krävt 20 liv.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, finns det tecken som tyder på att viruset i sällsynta fall kan spridas mellan människor. Men risken att smittas bedöms fortfarande som mycket liten. Tidigare har man ansett att smittan enbart överförts från djur till människor.

Två fall i Frankrike

De flesta fall av det nya coronaviruset har upptäckts i Saudiarabien. Men smittan har även förts till andra länder av personer som besökt länder på den arabiska halvön.

Franska myndigheter rapporterade i förra veckan om två fall av det nya coronaviruset. Det var en sedan tidigare svårt sjuk man som besökt Dubai i Förenade Arabemiraten. I går bekräftades att ytterligare en person, som vårdats nära det första fallet, hade smittats.

Avråder inte från resor

Det tyder på att smittan kan överföras mellan människor. Det verkar dock handla om nära kontakt och personer som redan har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom, enligt WHO.

Svenska Smittskyddsinstitutet avråder inte från resor till länder där det nya coronaviruset finns.

Fakta coronavirus

  • Det finns en mängd olika slags coronavirus, de flesta ger bara milda förkylningssymtom. Men varianterna SARS och den nyligen upptäckta Novel coronavirus 2012 (NCoV2012) har hittills varit ovanliga, men orsakat betydligt allvarligare luftvägssjukdom med hög dödlighet som följd. Hittills har 35 personer insjuknat i det nya coronaviruset, varav 20 dött.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida