zikaepidemin

Zikavirus misstänks kunna orsaka förlamning

Zikavirus misstänks kunna orsaka förlamning
Zikavirus som sprids via myggor misstänks inte bara kunna orsaka mikrocefali hos foster utan även den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Foto: TT

Forskare har funnit en koppling mellan zikaviruset och den neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom.

Det pågående utbrottet av zikavirus misstänks ligga bakom att tusentals barn fötts med mikrocefali. Det finns även misstankar om en koppling till Guillain-Barrés syndrom som ger muskelsvaghet och förlamningar.

Misstankarna stärks av en studie som presenteras i tidskriften Lancet i dag där man undersökt om patienter i Franska Polynesien som diagnostiserats med syndromet också varit smittade med zikavirus.

Franska Polynesien hade ett stort utbrott av zikavirus 2013-2014. Studien visar att av 42 patienter som under den perioden också fick diagnosen Guillain-Barrés syndrom hade 88 procent haft symtom på zikavirus strax innan de utvecklade sjukdomen.

Enligt de beräkningar som forskarna gjort skulle 24 av 100 000 zikasmittade riskera att få syndromet. De föreslår nu att zikavirus sätts upp på listan över möjliga orsaker till Guillain-Barrés syndrom.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida