nätläkartjänster

Digitala vårdbesök ökar kraftigt

Digitala vårdbesök ökar kraftigt
Användandet av digitala vårdbesök i appar har ökat explosionsartat. Arkivbild: Getty images.

På ett år har antalet läkarbesök via nätet mer än fördubblats. Nu höjs varningar för en expolosionsartad kostnadsutveckling.

17 december 2018

Det är SVT Nyheter som har gjort en kartläggning som visar att antalet digitala vårdbesök väntas öka från drygt 200 000 förra året till över 550 000 i år.

– Jag känner en stark oro över den här utvecklingen, säger Elin Karlsson på Läkarförbundet, till SVT.

Stora kostnader

Hon menar att utvecklingen är problematisk eftersom besöken inte avlastar den ordinarie sjukvården utan blir en extra kostnad. Notan för nätläkarbesöken växer och är nu uppe i en kvarts miljard, enligt SVT:s prognos.

Digitala vårdbesök i appar som Kry, Min Doktor och Doktor.se innebär att patienten direkt får träffa en läkare, som är sjukvårdens dyraste resurs. Vården bygger annars vanligtvis på att en sjuksköterska är patientens första kontakt.

Hänvisa till rätt vårdnivå

Nasim Farrokhnia, som är forsknings- och utbildningschef på Kry, framhåller att digitala vårdbesök har många fördelar: det är bekvämt, man slipper långa resor och riskerar inte att smitta andra patienter i fysiska väntrum. Men hon håller med om att de digitala vårdbesöken kan vässas för att undvika slöseri med skattemedel.

– Vi ska se över och utveckla möjligheterna att hänvisa patienten till rätt vårdnivå framöver, säger Nasim Farrokhnia, till SVT.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur regelverket bättre ska kunna anpassas till systemet med nätläkare. Utredaren Göran Stiernstedt säger till SVT att utredningen kommer att föreslå förändringar.

Läs också: Tydligare spelregler för vård på nätet på gång

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida