Karlskrona. Ny nödlösning ska minska journalstrulet inom hemsjukvården

Hittills har det bara funnits två datorer med tillgång till landstingets journaler. Nu ska fler datorer inom Karlskrona kommun få läsbehörighet så att personalen inte missar viktig information om patienterna.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om den nödlösning som Karlskrona kommun tog till efter att man tagit över ansvaret för hemsjukvården. Två datorer ställdes fram där de omkring 50 anställda kunde ta del av landstingets journaler.

Men det var långt ifrån tillräckligt och vid ett möte i torsdags beslutades om en ny nödlösning som innebär att fler datorer inom den nya kommunaliserade hemsjukvården ska få läsbehörighet till primärvårdens journaler och berörda kliniker. Det är dock inte klart ännu hur många datorer det blir, eller när det ska genomföras.

Problem runt om i Sverige

Som Vårdfokus tidigare berättat är det inte bara Karlskrona som brottas med journalproblem sedan hemsjukvården fördes över från landstinget till kommunerna, runt om i landet tampas flera orter med samma sak. I exempelvis Ludvika har man tagit till en annan nödlösning i form av två sjuksköterskor som har läsbehörighet och som resten av personalen får ringa så fort de vill veta något.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida