Magiskt kort

Glöm alla lösenord. Smart arbetsplats håller ordning på dem åt dig. Sjuksköterskan Maud Ulset har testat den nya it—lösningen. »Bortsett från några barnsjukdomar är det en väldigt bra idé«, säger hon.

Maud Ulset är en av 200 sjuksköterskor, arbetsterapeuter ochsjukgymnaster i Karlstads kommun som jobbar på det nya sättet. Korttidsboendet Resurscentrum är först i Sverige med en it-lösning som kallas Smart arbetsplats och ska underlätta jobbet, spara tid och öka patientsäkerheten. Den togs fram i samråd med personalen efter klagomål på både arbetsmiljön och säkerheten och har nu använts i snart ett år.?

– Känslan är att man går runt med datorn på fickan, säger Tommy Granqvist, projektledare.??

Smart arbetsplats är små terminaler som ersätter datorn. I stället för att springa runt mellan olika avdelningar eller våningsplan för att dokumentera vid datorn, går man till den terminal som står närmast. I terminalens tan-gentbord finns en kortläsare där man stoppar in sitt personliga kort, en e-legitimation, och loggar in en gång. Sedan håller Smart arbetsplats koll på alla andra inloggningar som behövs under dagen, till exempel journalsystemet, e-dos och mejlen. När man är klar, är det bara att dra ut kortet. Det fiffiga är att nästa gång man loggar in med sitt kort vid en annan terminal, dyker samma journalbild upp som man arbetade med senast. Det tar bara några sekunder och startsträckan minskar.

Maud Ulset jobbar inom hemsjukvården och är glad över att slippa alla lösenord. En vanlig dag kommer hon upp i 5–6 stycken, ibland ännu fler. Hon ser dock fram emot att Smart arbetsplats ska bli ännu smartare när barnsjukdomarna har läkt ut. Det går till exempel inte att lyssna på instruktionsfilmer på Internet eftersom det inte finns något ljud och det strular när dokument ska skrivas ut. Det går inte heller att till exempel använda usb-minne, så kallad minnepinne. Ibland kapas kontakten mellan terminalerna och den stora huvuddatorn så att de inte får kontakt. ?

– Men när allt kommer att fungera optimalt blir det ett jättebra system, säger hon.?

En annan nackdel är att man inte kan skapa egna mappar på skrivbordet eller lägga upp egna genvägar. Därför diskuteras nu om det ska läggas upp mappar yrkesvis. ??

En av tankarna med Smart arbetsplats är att minska övertidsarbetet. I stället för att sätta sig vid datorn strax innan man ska gå hem och försöka komma ihåg vad som ska dokumenteras kring tio olika patienter, kan det skötas löpan­de. Därmed ökar också patientsäkerheten. Om det arbetssättet fungerar beror dock på var man arbetar. Maud Ulset som är ute hos klienter hela dagen måste dokumentera på eftermiddagen i alla fall. ?

– Men om man till exempel jobbar på ett gruppboende blir det skillnad, säger hon.?

Tommy Granqvist menar att systemet ökar säkerheten. Glöms kortet kvar i terminalen slår det ifrån efter 30 minuter. Förr kunde datorn stå på hela dagen. Även om man skulle tappa bort sitt kort kan inte någon annan använda det eftersom lösenordet inte följer med, men helt vattentätt är det inte säkerhetsmässigt. Det blir det förmodligen aldrig.?

– Så länge det är människor som jobbar i vården finns alltid den mänskliga faktorn. Därför bygger vi upp säkerhetsrutiner, kortet ska dras ur även om man bara ska gå på toa, säger han.???

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida