Översiktvinner tid
I Örebro har den nationella patientöver-sikten använts i snart ett år. En kommande utvärdering visar att systemet är lätt att använda och ger tidsvinster — men det går inte helt att lita på.
Utvärderingen är ännu inte klar, men enligt kommunens it-strateg, Lars Thornberg, visar preliminära resultat att personalen uppskattar det nya verktyget.?
– Patientöversikten är ett bra komplement i vardagen. Så fort patienten har skrivits ut från slutenvården eller varit hos en läkare i primärvården har jag tillgång till epikris, laboratoriesvar och aktuell läkemedelslista. Det blir enklare och går snabbare att planera den fortsatta vården, säger Johan Lindskog som arbetar som sjuksköterska inom Sofia hemvård i Örebro.?
Översikten upplevs som enkel att använda och lätt att förstå. Personalen slipper vänta på provsvar, epikriser och annan information och kan använda tid som förr gick åt till att jaga information åt patientnära arbete.??
Idén till den nationella patientöversikten föddes för sex år sedan. I maj 2009 var det dags för den första skarpa provdriften, vilket skedde i Örebro län.?
– Men ännu används patientöversikten inte fullt ut av personalen. I september, när provdriften avslutades och vi gick över till reguljär drift, hade 200 av kommunens cirka 400 sjuksköterskor och arbetsterapeuter varit inne i systemet, säger Lars Thornberg.?
Med patientöversikten fick personalen i kommunen för första gången ett »titthål« in i den landstingsdrivna vården. Förutsatt att patienten har gett sitt medgivande har de via webben tillgång till medicinska uppgifter om patienten: personuppgifter, diagnoser, epikriser från slutenvården, primärvårdsanteckningar, laboratoriesvar, vilka läkemedel som ordinerats samt vilka läkemedel som har hämtats ut av patienten på apotek.??
– Men det går inte att lita för mycket på informationen eftersom allt inte finns med. Har patienten exempelvis fått ett recept utskrivet av en privatläkare men inte hämtat ut det på apoteket så syns inte det, säger Johan Lindskog.
Röntgen-, ekg- och andra undersökningssvar går ännu inte att se, men kan kopplas på senare. Varningar och information om allergier är också sådant som ännu inte har tagits i bruk i Örebro. Under våren förbereds infrastrukturen så att samtliga tolv kommuner i länet ska få tillgång till patientöversikten.?
I övriga landet är det förutom Örebro hittills bara Östergötland som är anslutna till den nationella patientöversikten. Sörmland, Västra Götaland, delar av Stockholms län samt Jönköping förväntas bli inkopplade under 2010. Så småningom är det tänkt att samtliga län ska anslutas.