Mammor knyter an till mobilen – istället för bebisen

Mammor knyter an till mobilen – istället för bebisen
Släpp mobilen! Barnmorskor uppmanar nyblivna mammor att fokusera på bebisen. Arkivbild: Colourbox

Nyblivna mammor som ligger på bb tycker att mobilen är intressantare än bebisen.

14 november 2013

Pling! Ett sms, måste kolla. Klick! En bild, måste lägga ut på Instagram. Oj! En känsla, måste berätta på Facebook. Så ser livet ut sedan mobilerna blev en naturlig del av vår vardag. Många går med telefonen klistrad i handen och lägger inte ens ifrån sig den under livets största ögonblick: när ett barn kommer till världen.

Nu slår barnmorskorna i Växjö larm om ett växande problem.

– Vi ser tydligt att det har ökat de senaste åren. Mammorna har sina telefoner tillgängliga och när det plingar i den för att man får sms blir man nyfiken och det tar uppmärksamheten direkt, säger Camilla Karlsson, avdelningschef på bb i Växjö, till Sveriges Radios Smålandsnytt.

Det är inte ovanligt att mammor bloggar direkt från förlossningssängen och sedan lägger tid på att berätta om bebisen för andra på sociala medier, istället för att själv fokusera på barnet. Därför uppmanas nu föräldrarna att lägga ifrån sig sina smartphones och surfplattor.

Växande problem inom vården

Enligt Camilla Karlsson är det här ett problem som vården måste ta tag i.

– Vi ska prata mer om hur vi ska hantera det här och behöver jobba med det framöver. Inte bara vi här på förlossningen utan hela vårdkejdan.

Den nya tekniken skapar fler problem

Det är inte bara bebisar som drabbas av den nya tekniken och föräldrar som tar med en mindre maskinpark till sjukhuset. Vårdfokus har tidigare rapporterat om att det blir allt vanligare att vårdpersonal fotograferas och filmas av patienterna, särskilt inom barnsjukvården. Det stör arbetet och skapar oro, till exempel för att bli uthängd på nätet om något går snett. Ändå saknar många sjukhus en policy för hur föräldrar får använda tekniken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida