IT i vården

Nu ska det bli enklare att rapportera biverkningar

Nu ska det bli enklare att rapportera biverkningar
Att fylla i läkemedelsbiverkningar kan vara krångligt och svårt att hinna med. Nu testas ett nytt system som ska underlätta rapportskrivandet för vårdpersonal. Arkivbild: Mostphotos

Snart kan det bli både enklare och snabbare för vårdpersonal att rapportera läkemedelsbiverkningar. I maj testas ett nytt system där uppgifterna skrivs in i det egna journalsystemet.

Att vårdpersonal rapporterar läkemedelsbiverkningar är viktigt av flera skäl. Dels kan informationen hjälpa till att öka kunskapen om biverkningarna och hur de bäst förebyggs. Om tillräckligt många rapporter inkommer om liknande besvär kan det dessutom leda till att läkemedelet prövas vetenskapligt.  

Men att fylla i omfattande dokumentation i stressade lägen låter sig inte alltid göras.

– Vi vet ju att det finns en stor underrapportering, säger Ebba Hallberg som är gruppchef för biverkningsgruppen på Läkemedelsverket, till Vetenskapsradion.

Pilotprojekt i maj

Med start i maj ska Läkemedelsverket tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala testa ett nytt och enklare sätt att rapportera biverkningar. Det kallas för Sebra, Sjukvårdens elektroniska biverkningsrapportering. Vårdpersonalen fyller i uppgifterna direkt i sjukhusets egna journalsystem, istället för som i dag då de måste gå via ett helt annat system.

– Man trycker på en knapp och får upp sin biverkningsrapport som man då fyller i. Såklart finns ju mycket information redan ifylld i systemet, och det är ytterligare en hjälp och en förenkling, säger Ebba Hallberg till Vetenskapsradion.

Det uppsnabbade förfarandet ska förhoppningsvis leda till att rapporteringen ökar i både kvalitet och antal.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida