Ny möjlighet för forskningsregister får skarp kritik av Datainspektionen

Ny möjlighet för forskningsregister får skarp kritik av Datainspektionen
Förslaget till förordning skulle göra befolkningsbaserad forskning möjlig. Arkivbild: Mostphotos

Datainspektionen riktar skarp kritik mot förslaget som skulle öppna för befolkningsbaserad forskning som Lifegene. Det krävs en ny lag, anser myndigheten.

Vårdfokus har tidigare berättat om den kritik som Datainspektionen riktat mot Lifegene, ett register som gör det möjligt att bedriva befolkningsbaserad forskning. Kritiken har bland annat handlat om att Lifegene strider mot personuppgiftslagen, PuL.

För att göra den typen av forskning möjlig ändå tog regeringen fram ett förslag till hur reglerna skulle kunna ändras så att forskarna kan få tillgång till register över befolkningens sjukdomar.

Avstyrker förslaget

Men när regeringens förslag till en ny förordning nu går ut på remiss är Datainspektionen fortsatt kritisk och avstyrker förslaget.

De negativa sidorna med förordningen är flera, anser myndigheten, bland annat att det just är en förordning och inte en lag. En förordning kan regeringen besluta om, medan en lag kräver riksdagens majoritet.

Vill ha en utredning

Datainspektionen tycker också att en statlig utredning bör tillsättas som kan presentera ett genomtänkt förslag om hur den här typen av befolkningsbaserad forskning får stöd i lagen.

Myndigheten anger regelverket för hälsodataregister som en tänkbar förebild för befolkningsbaserad forskning.

Fakta

LifeGene samlar in information om 500 000 svenskars hälsa och levnadsvanor, samt blod- och urinprov i en biobank för senare analys. Målsättningen är att projektet kommer att bidra till förbättrad diagnostik, behandling och sjukdomsförebyggande rekommendationer.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida