”Det går i rätt riktning – men för långsamt”

”Det går i rätt riktning – men för långsamt”
Kvinnor jobbar gratis efter 16:06 - manifestation på Sergels Torg i Stockholm idag. Foto: Nils & Sebastian Photography

Kvinnor får inte betalt för sitt arbete efter klockan 16:06. Det visar årets manifestation från Sveriges kvinnolobby där Vårdförbundet ingår.

13 februari 2019

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken i Sverige. Varje år tjänar kvinnor i genomsnitt 48 000 kronor mindre. Det blir 4 000 kronor mindre i månaden. Eller uttryckt som ett klockslag: under en arbetsdag mellan 8 och 17 jobbar kvinnor gratis efter 16:06.

Det här klockslaget manifesterades av Sveriges kvinnolobby på Sergels Torg i Stockholm i dag. Manifestationen har ägt rum varje år sedan 2012. Då var klockslaget från när kvinnor jobbar gratis 15:51.

Sedan dess har klockslaget flyttats fram någon eller några minuter varje år. Jämfört med förra året var det fyra minuter mer vilket är den största förändringen hittills.

– Det går i rätt riktning, men det går för långsamt. Politiker och arbetsgivare måste se till att åtgärda löneskillnaderna en gång för alla. Vi kan inte vänta 25 år på att kvinnor ska få lön hela dagen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby.

Sveriges Kvinnolobby

...är en partipolitiskt obunden och idell paraplyorganisation för närmare 50 kvinnoorganisationer.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida