Abortlagstiftning

Röstade nej till totalförbud mot abort

Röstade nej till totalförbud mot abort
Den massiva protesten mot ett totalförbud mot aborter fick det polska parlamentet att tänka om. Foto: TT

Det polska parlamentet tog intryck av hundratusentals protesterande kvinnor och backade från förslaget om totalförbud mot abort.

Det var häromdagen – ”den svarta måndagen” – som kvinnor i flera polska städer protesterade mot lagförslaget som skulle innebära både att kvinnor som gör abort och läkare som medverkar till abort skulle kunna dömas till mångåriga fängelsestraff.

Förslaget drevs av det regerande nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa som har egen majoritet i parlamentet. Men inför den massiva protesten backade regeringen. BBC News skriver om att Polens vice premiärminister sagt att den landsomfattande protesten gav dem något att tänka på.

Gick samman för ett nej

I dag gick så liberala och konservativa ledamöter i det polska parlamentet samman och röstade ner förslaget om skärpt abortlag. Enligt TT röstade 352 personer mot och 58 för. 18 ledamöter lade ner sina röster.

Redan i dag har Polen en mycket sträng abortlagstiftning. Något som har resulterat i tiotusentals olagliga aborter och att många kvinnor reser till andra länder för att göra abort.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida