abortlagstiftning

Polska kvinnor i strejk mot abortförbud

Polska kvinnor i strejk mot abortförbud
Polska kvinnor gick ut i strejk, svartklädda, för att demonstrera mot förslaget till totalförbud mot aborter. Foto: TT

Tusentals svartklädda polska kvinnor tågar i dag på gatorna i protest mot förslaget att totalförbjuda aborter.

Protestmarschen som genomförs i huvudstaden Warszawa, och på flera andra håll runt om i landet, går under namnet ”den svarta måndagen”. Kvinnorna stannar hemma från arbete och utbildning för att demonstrera mot det lagförslag som, om det går igenom, innebär att Polen får lika stränga abortlagar som de två mest restriktiva länderna i Europa: Malta och Vatikanstaten. Det uppger BBC.

Vårdfokus har tidigare berättat om lagförslaget som förts fram med stöd av katolska kyrkan. Kyrkan har försökt med samma sak förut utan att lyckas. Skillnaden nu är att det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa har egen majoritet i parlamentet. RFSU i Sverige bedömer att det nu finns ett reellt hot mot aborträtten i Polen.

Redan i dag har Polen en mycket sträng abortlagstiftning. Något som har resulterat i tiotusentals olagliga aborter och att många kvinnor reser till andra länder för att göra abort.

Den nya lagen innebär att kvinnor som olagligt gör en abort ska kunna straffas med fem års fängelse och att läkare som medverkar till abort döms till livstidsstraff, skriver BBC.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida