Duntäcke och platt-tv i framtidens vård
Ett enkelrum i sobert blått med elektriskt reglerbar säng, platt-tv på väggen, helpension och roomservice dygnet runt. Hotell Hilton? Nej, vi befinner oss på ett nyöppnat patienthotell.
Varför ska »lättare« patienter ta upp sängplatser på vårdavdelningar när de kan bli hotellgäster till en betydligt lägre dygnskostnad? Det är tanken bakom patienthotellet. Patienterna mår bättre i den trivsamma hotellmiljön samtidigt som personalstyrkan kan reduceras till ett minimum. Ett vinn-vinn-koncept?
Javisst, tycker Lena Appelgren, sjuksköterska och verksamhetschef för SÄS Hotell på femte våningen av Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Hon visar runt på den före detta onkologavdelningen som med relativt enkla medel har fått ett nytt ansikte: ett litet spa med palmväxt och bubbelbad, receptionsdisk med orkidéer och den för hotell obligatoriska ringklockan, elegant lobby med röda soffor, tidningsställ och femtiotums platt-tv. Här bär sjuksköterskorna hotelluniform och ingenstans luktar det sjukhus.
– Våra gäster är jättenöjda. De kommer och går som de vill och kan ha närstående boende hos sig i rummet om de så önskar. Här går vi inte och knackar dörr på morgonen, utan ger gästerna möjlighet att själva ta hand om sin egenvård, säger Lena Appelgren.
Hon tycker att det på vårdavdelningar finns en gammal tradition att övervårda patienter i vardagliga sysslor. Som hotellgäst får man ta egna initiativ.
– Det stärker självkänslan och påskyndar tillfrisknandet, säger hon.
Bekvämligheten ligger inte långt efter ett modernt hotell. Det finns både dubbelrum och enkelrum, antingen inredda i rött, blått eller vitt. Gäster eller anhöriga kan vräka sig i den stora, bäddbara fåtöljen som står bredvid den elreglerade sängen med tjockt duntäcke. Där kan man ligga och titta på platt-tv:n på väggen.
– Det bästa med att arbeta på patienthotellet är att se hur miljön påverkar gästerna positivt. Vi har blandade gästgrupper från alla sjukhusets kliniker. De går privatklädda på hotellet och det känns faktiskt som om de automatiskt blir piggare och friskare i den här miljön, säger sjuksköterskan Marie Björfjäll, biträdande »hotellchef« som har arbetat 24 år på Södra Älvsborgs sjukhus. Hon är på väg in till lobbyn med lite förfriskningar till några av hotellgästerna.
– Att arbeta här känns mer som friskvård, även om gästerna ibland är svårt sjuka, konstaterar hon.
Det är den patientansvariga läkaren på vårdavdelningen som beslutar om det är lämpligt för patienten att flytta till hotellet. Då skrivs man ut, en bokning går till hotellet och eventuella recept och remisser till annan vård skickas med.
Den typiska gästen på hotellet går på strålbehandling, eller har fått höfter eller knän opererade. Många är i stort sett färdigbehandlade men ännu inte redo att lämna sjukhuset. De flesta får stanna i tre, fyra dagar. Även inför en operation kan patienter få ett rum på hotellet.
De tio sjuksköterskorna på hotellet är i princip knutna till varsin klinik. Trots att deras arbetsuppgifter innebär en hel del service till gästerna är deras sjuksköterskekompetens viktig.
Att ha lång erfarenhet av många sjukdomar var ett krav vid anställningen, poängterar Britt-Marie Kinander, hotellets kontaktsjuksköterska gentemot kirurgkliniken.
– Kompetensen inger trygghet. När det till exempel kommer hit en gäst dagen efter sin bröstcanceroperation så är det jag som tar dränet i sårhålan efter direktiv från kliniken. Jag kan snabbt ordna läkarkontakt om gästen undrar över något, men viktigast är kanske att gästen får någon att diskutera sin situation med.
Ständigt pågående dialog mellan hotellet och klinikerna är en förutsättning för att allt ska fungera, poängterar Lena Appelgren.
– Gästen måste ju snabbt kunna bli patient igen om så krävs. Det kan också handla om växelvård, där patienten är hotellgäst både före och efter en operation.
Samarbetet med klinikerna är under utveckling. Lena Appelgren trodde att det skulle ramla in hotellgäster när hotellet öppnade i september, men det har gått trögt till en början.
– Kanske finns det en rädsla på klinikerna för att de ska få högre arbetsbelastning om lättvårdade patienter remitteras till hotellet, funderar hon.
Nu har de i alla fall kommit upp i en åttioprocentig beläggning.