Kristina vågade – och fann drömjobbet

För Kristina Andersson blev Vågaprogrammet en rakt igenom positiv upplevelse. Hon kastade loss, provade en ny arbetsplats — och hittade sitt drömjobb. Nu ska fler få chansen att göra ett arbetsplatsbyte

5 oktober 2007

I höst återupptar sjukvården i Kristianstad och Hässleholm det så kallade Vågaprogrammet där personal från olika avdelningar får byta jobb med varandra.

– Målsättningen är att öka kompetensen och skapa större förståelse för hur andra verksamheter fungerar, berättar Christina Wendel, en av tre medlemmar i programmets styrgrupp och teamchef för Kvalificerad vård i hemmet, kvh, i Hässleholm.

För Kristina Andersson var det just vidgade vyer som lockade.

– Det är otroligt viktigt med nya impulser, dels för att utvecklas men också för att behålla entusiasmen och engagemanget i jobbet, konstaterar hon.

Det var hösten 2005 och Kristina Andersson hade arbetat som sjuksköterska inom hemsjukvården i Kristianstad i två år. Hon trivdes med jobbet och kollegerna, men kände samtidigt att hon ville se och lära sig mer. Tanken på att under en period vikariera inom någon annan verksamhet lockade henne, och så fick hon höra talas om Vågaprogrammet.

– Det kändes som om det var gjort för mig, berättar Kristina Andersson.
Det var premiäromgången av Våga-programmet och alla deltagare fick chansen att göra två arbetsplatsbyten. För Kristina Anderssons del innebar det inledningsvis 4,5 månads endokrinkirurgi på öron-näsa-halsavdelningen på Centralsjukhuset i Kristianstad och därefter lika lång tid inom kvh.

Mötet med kvh blev en positiv upplevelse för Kristina Andersson. Så positiv att hon – trots att hon på förhand hade bestämt sig för att återvända till sin gamla arbetsplats efter programmets slut – inte kunde tacka nej när erbjudandet om jobb på kvh dök upp. Det nära samarbetet mellan olika professioner: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, dietist, kurator och präst var något hon hade saknat inom hemsjukvården.

Även patienterna, arbetsuppgifterna och arbetsmetoderna tilltalade henne.
– Det här är mitt drömjobb. Mixen mellan slutenvård och hemsjukvård passar mig perfekt.

En av de grundläggande tankarna bakom Vågaprogrammet är att deltagarna ska återvända till sin gamla arbetsplats efter programmets slut. Bland cheferna inom de berörda verksamheterna har det funnits en rädsla för att man inte ska få tillbaka sin personal och därigenom gå miste om värdefull kompetens.
Rädslan har visat sig obefogad. Av dem som hittills har deltagit i programmet är det bara Kristina Andersson som har valt att byta arbetsplats för gott. Att byta jobb var dock inget lätt beslut att fatta, berättar hon.

– Jag trivdes jättebra inom hemsjukvården, både med arbetet och med kollegerna. Det var inte lätt för mig att ta upp mina planer med min dåvarande chef som hade stöttat mig så mycket. Som tur var förstod hon mig.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida