Regeringen backar om tvångsåtgärder i demensvården

Regeringen backar om tvångsåtgärder i demensvården
Utvecklingen går mot att nya arbetsmetoder ersätter tvång, därför blir det inget lagförslag om att tillåta vissa tvångsåtgärder inom demensvården. Arkivbild: Mostphotos

Det blir inget lagförslag om tvångsåtgärder inom demensvården. Så sent som i november gick regeringen tillsammans med Socialdemokraterna ut och sa att man var överens om ett lagförslag. Men nu dras det tillbaka. (UPPDATERAD kl. 11:15)

4 februari 2013

Enligt äldreminister Maria Larsson (KD) finns det inte längre behov av en lagstiftning. Hon menar att den positiva utvecklingen inom demensvården, där personalen hittar andra vägar och arbetar med nya metoder, skulle kunna hamna i konflikt med en lagstiftning.

Det är bra att förslaget dras tillbaka, tycker Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrateg på Vårdförbundet.

– Det bygger på en gammal utredning och mycket har hänt sedan dess, bland annat har vi fått nationella riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom. Där framhålls den personcentrerade omvårdanden som ger mycket positiva resultat för personer med denna sjukdom.

Det var så sent som i november som Maria Larsson tillsammans med Socialdemokraterna skrev en debattartikel om att man var överens om ett lagförslag som skulle göra det möjligt att använda visst tvång inom demensvården. De tvångsåtgärder som nämndes handlade till exempel om att låsa dörrar, sätta larm eller gps på en person som ofta försvinner och ha brickbord på en rullstol.

Förslaget kritiserades från flera håll, vilket uppenbarligen har fått både regeringen och Socialdemokraterna att tänka om eftersom lagförslaget nu dras tillbaka.

Enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet kommer man i stället att ge ett tydligt utvecklings- och uppföljningsuppdrag och tillsynen ska göras av Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg. Man vill också fortsätta stödja utvecklingen inom demensvården.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida