legitimation

Rumänien lovar stoppa falska sjuksköterskor

Rumänien lovar stoppa falska sjuksköterskor
Sjuksköterskorna har fått legitimation i Sverige med hjälp av falska examensbevis från Rumänien. Arkivbild: Mostphotos

Alla vårdskolor som utbildar sjuksköterskor ska granskas, säger den rumänska utbildningsministern efter avslöjandet att personer som inte läst utbildningen ändå fått examensbevis som sjuksköterskor och sedan kunnat jobba i bland annat Sverige.

28 januari 2019

Uppdrag gransknings avslöjande om de falska sjuksköterskorna har fått stor uppmärksamhet i Rumänien, skriver SVT nyheter.

Skolorna med på bluffupplägget

Rumäniens utbildningsminister uppger att regeringen har beslutat att göra en genomlysning av samtliga vårdskolor som utbildar sjuksköterskor.

– Vi är väldigt bestämda. Skolor som vi hittar brister hos kommer vi att stänga, säger utbildningsminister Ecaterina Andronescu till SVT.

Skolorna har själva gjort bluffupplägget möjligt genom att personer har betalat för en plats, skrivits in, fått betyg och examensbevis – trots att de aldrig läst utbildningen. På det viset har de fått sjuksköterskelegitimation i Rumänien och sedan kunnat ansöka om det i Sverige där sjuksköterskor som är utbildade inom EU godkänns automatiskt.

Läs också: Sineva Ribeiro om legitimationsfusket: ”Jag blir riktigt förbannad”

Utreds av Ivo

Flera av de ”sjuksköterskor” som avslöjades i Uppdrag gransknings program utreds nu av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. I fredags lade dock Ivo ner ett av fallen, som Vårdfokus kunde berätta. Eftersom personen gör ett tillfredsställande arbete, enligt verksamhetschefen, så är Ivo:s bedömning att han inte utgör någon patientsäkerhetsrisk. Någon kontroll av legitimationen har dock inte gjorts.

Läs också: Frias av Ivo efter tv-reportage om bluffsjuksköterskor

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida