Karolinska universitetssjukhuset

Högsta ledningen kände till att patienter riskerade att dö

Högsta ledningen kände till att patienter riskerade att dö
En utredning har visat att 60 svårt sjuka cancerpatienter fick sina operationer uppskjutna förra sommaren vid Karolinska universitetssjukhuset.

Sjukhusledningen informerades upprepade gånger om de växande köerna till canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset förra sommaren. Det visar mejl som Dagens Nyheter tagit del av.

Karolinska universitetssjukhuset har fått skarp kritik för sin hantering av köerna inom cancervården förra sommaren. En utredning har visat att 60 patienter opererades för sent och att två personer i kön avled.

Läs också: Stora brister på Karolinska när cancerpatienter dog

Sjukhusdirektören har tidigare uppgett att han inte fått tillräcklig information om krisen.

Men nu visar en omfattande mejlkorrespondens som DN tagit del av att sjukhusledningen upprepade gånger informerades om att man stod inför en katastrof om inget gjordes.

Återanställa operationssjuksköterskor

”Patienter i kön kommer att avlida” larmade bland andra den operativa chefen för cancervården.

Förslag om att återanställa de operationssjuksköterskor som sagt upp sig under våren lämnades utan respons och i stället tonades allvaret i situationen ner i en rapport från en krisgrupp.

I en intervju med Dagens Nyheter medger nu sjukhusdirektören Melvin Samsom att han informerades löpande om krisen – men att cheferna inte signalerat att krisen inte gick att hantera.

Läs också: Karolinskas utredning av cancerköer underkänns

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida