Chefsbyte

SOS Alarms vd får lämna sin post

SOS Alarms vd får lämna sin post
Efter drygt fem år på posten får SOS Alarms vd Johan Hedensiö lämna sin post.

Larmoperatörens styrelse letar efter ett annat ledarskap inför framtida förändringsarbeten.

3 november 2015

Beslutet ska ha tagits gemensamt av SOS Alarms styrelse och vd Johan Hedensiö under tisdagen. I ett pressmeddelande uppger styrelseordförande Eva Fernvall att han effektiviserat och renodlat verksamheten med fokus på kvalitetsförbättringar. Ändå får han inte förtroende i det fortsatta utvecklingsarbetet.

– När vi nu ska in i nästa skede kommer SOS Alarm behöva ett nytt ledarskap, vilket är skälet till styrelsens beslut idag, säger hon.

I en intervju med TT förtydligar Eva Fernvall att det är styrelsen som har fattat beslutet och inte Johan Hedensiö som begärt avsked.

18 månader med bibehållen lön

Enligt villkoren har han ett halvårs uppsägningstid och 18 månader med bibehållen lön, vilken enligt Fernvall låg på ”drygt 200 000” kronor i månaden, rapporterar TT.

Eva-Karin Lilja, chef ekonomi och affärsstöd, går in som tillförordnad vd under tiden en ny efterträdare utses. Hur lång tid det dröjer är för tidigt att säga.

”Vi har alltid ett ansvar”

Vårdfokus har tidigare berättat att SOS Alarm har svårt att rekrytera och behålla sjuksköterskor, vilket har väckt kritik. Samtidigt har samtalsköerna och därmed även svarstiderna blivit allt längre.

På en fråga från TT om vilket ansvar SOS Alarms styrelse har för utvecklingen svarar ordförande Eva Fernvall:

– Vi har ju alltid ett ansvar för hur vi leder vd och ser till att det blir förändringar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida