Barnmorskor: Falskt ljus bild av sommaren på Uppsalas förlossning

Barnmorskor: Falskt ljus bild av sommaren på Uppsalas förlossning
Personalen fick betala priset för att klara förlossningstrycket under sommaren. Arkivbild: Mostphotos

Sommaren räddades av tillfälliga timanställningar till hög kostnad och stor press på personalen - en dyr sommar för de anställda, enligt barnmorskorna.

I vintras sade ett 30-tal barnmorskor upp sig på Akademiska sjukhuset när de inte fick igenom sitt lönekrav på 5 000 kronor mer i månaden. Före sommaren fattades det ett 20-tal barnmorskor på Akademiska sjukhuset. Kvinnokliniken räknade med att tvingas hänvisa var tredje kvinna till en annan klinik och de barnmorskor som var kvar var mycket oroliga.

Få hänvisade

För två veckor sedan visade sjukhusets utvärdering att sommaren gått mycket bättre än förväntat. Mindre än var tionde hade skickats vidare för att föda på annan ort och inga allvarliga incidenter hade inträffat.

Men i en debattartikel i UNT korrigerar två av barnmorskorna den ljusa bilden.

”För alla oss som jobbar inom förlossningsvården har det varit en dyr sommar – med ett svidande nederlag för barnmorskeprofessionen och en omänsklig press på alla läkare under specialistutbildning”, skriver barnmorskorna Elin Ternström och Märta Cullhed Engblom.

Ökat läkarinflytande

De berättar också att det var ett avtal i sista stund som säkrade många av sommarens barnmorskeluckor. För löner på uppemot 42 000 kronor i månaden knöt sjukhuset till sig ett tiotal av de barnmorskor som hade sagt upp sig. Barnmorskorna anställdes på timpenning under sommaren.

”Våra skattepengar förvandlade i ett trollslag barnmorskelöner på 26 000 till 42 000 under de hetaste sommarmånaderna.” Men att behålla de mest erfarna och kompetenta barnmorskorna genom att ge dem blygsamma påslag var det inte tal om, skrev de bland annat.

Antalet erfarna barnmorskor har, enligt dem, minskat på förlossningen, läkarnas inflytande har ökat och omvårdnadsperspektivet hamnat i bakgrunden.

 Kan inte bekräfta

I en uppföljande intervju i UNT anser verksamhetschefen Masoumeh Rezapour Isfahani att kritiken inte ger en korrekt bild av situationen. Hon säger sig inte ha de exakta siffrorna och kan därför inte bekräfta att månadslönen blev 42 000 kronor för de timanställda.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida