svårläkta sår

Nytt sårcentrum öppnat i Västerås

Nytt sårcentrum öppnat i Västerås
Till sårcentrum ska alla patienter med svårläkta sår remitteras. Arkivbild: Mostphotos

I ett samarbete mellan sex kliniker har ett nytt sårcentrum öppnats på Västmanlands sjukhus i Västerås. Här samarbetar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i team med att ställa diagnos och se till att patienten får rätt behandling.

Svårläkta sår är ett stort problem i vården och allt fler sjukhus startar nu sårcentrum för att hjälpa de patienter som ofta bollats mellan flera olika kliniker.

– Tidigare har patienter med svårläkta sår behandlats på olika kliniker på sjukhuset. Nu samlar vi kompetenser från olika specialiteter så att patienterna får rätt diagnos och rätt behandling sätts in, säger Tomas Vikerfors, överläkare på infektionskliniken som är en av de drivande bakom sjukhusets nya sårcentrum.

Läs också: Sårsjuksköterska lanserar Sveriges första sårpodd

Det är ett samarbete mellan sex kliniker – kärlkirurgen, infektion, kirurgen, ortoped, medicin och hud. Hit ska alla patienter med svårläkta sår remitteras. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor arbetar i team med att i första hand ställa diagnos och skriva en behandlingsplan. Omläggning av såren görs på vårdcentralerna.

Sårcentrum ska också vara ett kompetenscentrum för sår dit andra verksamheter kan vända sig för rådgivning och utbildning. Alla sår kommer att dokumenteras och fotograferas för att kunna följas upp. Sårcentrum kommer även att anslutas till kvalitetsregistret Rikssår.

Läs också: Sår läker bäst i samarbete med patienten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida