kirurgi

Patienter avbokar operationer för att åka på semester

Patienter avbokar operationer för att åka på semester
Sena avbokningar medför tomma operationssalar, påverkar köerna och ökar väntetiderna för alla patienter. Arkivbild: Getty Images

Utlandsresor och fritidsaktiviteter var vanliga orsaker när forskare tittade närmare på avbokningarna vid Kirurgkliniken i Mora.

23 augusti 2019

– Ibland upplever vi att man sätter ett besök hos exempelvis frisören mer heligt än en operation, säger Johanna Österberg, överläkare på Kirurgkliniken i Mora och en av forskarna bakom studien, till Läkartidningen.

Studien presenterades vid den pågående Kirurgveckan i Norrköping.

Mest dagkirurgi

Johanna Österberg och hennes medarbetare ville ta reda på orsakerna till att patienterna bokar av operationer, ofta veckan före eller senare ändå.

De fann att 202 av 1 534 av de planerade ingreppen avbokades av patienterna själva, det vill säga 13 procent. Till största handlade det om dagkirurgi, skriver Läkartidningen.

Arbete, fritidsaktiviteter, utlandsresa eller annan sjukdom var vanliga orsaker till att patienterna avbokade.

Jakt och skidåkning

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att det var 44 personer som angav ”fritidsaktivitet” som jakt eller skidåkning och 26 som angav ”utlandsresa” som skäl för avbokningen. Jag tror att man som patient kanske inte förstår konsekvenserna. Att när man stryker sig står operationssalen tom och kirurgen kunde kanske ha gjort något annat ingrepp, säger Johanna Österberg, till tidningen.

Hon anser att det borde tas ut en avgift av patienter som avbokar med kort varsel utan att ha giltigt skäl som till exempel annan sjukdom.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida