Aleris har fortsatt tro på Bollnäs sjukhus
Trots beskeden om varsel och nedskärningar tror både ägaren Aleris och landstinget Gävleborg på en framtid för Bollnäs sjukhus. Personalens oro för att uppsägningarna skulle innebära spiken i kistan för verksamheten är obefogad, menar de.
Kapade vårdköer och en utdragen upphandlingsprocess. Det är enligt Aleris några av förklaringarna till att de nu tvingas varsla 45 personer på Bollnäs sjukhus.
Mer personal än patienter
Avtalet som Aleris jobbar efter baseras på 2009 års patientflöden. Fram tills att den nya organisationen var på plats i april förra året hade mycket hunnit förändras, säger Elisabeth Winsjansen, tillförordnad sjukhuschef.
– Upphandlingen blev långdragen och under tiden hann vårdköerna kapas ordentligt. Det är så klart positivt för patienterna, men för vår verksamhet har det fått stora konsekvenser. Vi har haft patientbrist på operation under hösten, säger hon.
20 miljoner billigare än landstinget
När landstinget drev sjukhuset var kostnaden 340 miljoner kronor om året. I det nya avtalet ska Aleris klara samma uppdrag för 320 miljoner kronor. Men Aleris anser ändå att varslen inte kunde förutses.
– Vi förstod att vi skulle få anpassa kostymen om vi inte lyckades få utomlänspatienter och utvidga verksamheten genom externa upphandlingar. Det har tyvärr inte skett, säger Elisabeth Winsjansen.
Snävt avtal
Samtidigt menar flera ur personalen att landstinget genom det snäva avtalet också bär ett stort ansvar till sjukhusets dåliga ekonomi. Vissa säger till och med att det redan från början var landstingets plan att röka ut Aleris för att slippa ta ansvaret för att stänga det nedläggningshotade sjukhuset. Men den bilden förnekar Aleris bestämt.
– Någon sådan tanke finns absolut inte. Vi har det avtal vi har och landstinget har inget syfte att skada oss. De vill att vi ska lyckas och det kommer vi också att göra om vi bara jobbar gemensamt. Vi har fortsatt tro på Bollnäs sjukhus, säger Elisabeth Winsjansen.
”Lågt att skylla allt på landstinget”
Landstingstyrelsens ordförande i Gävleborg, Eva Tjernström (S), avfärdar påståendet om en dold agenda som struntprat. Enligt henne var upphandlingen en nödvändig åtgärd för att rädda sjukhuset.
– Det är alltid tråkigt när arbetstillfällen försvinner. Men att skylla allt på landstinget tycker jag är lågt. Vi är mycket angelägna om att det ska fungera. Man ska också komma ihåg att det bara är några månader sedan Aleris tog över. Jag är övertygad om att de reder ut det här och att sjukhuset kommer att hitta sin form, säger hon.