Tjänstepension

Arbetsgivarna kompenserar för den sänkta pensionen

Arbetsgivarna kompenserar för den sänkta pensionen
- I kommande förhandlingar måste vi plugga igen möjligheten till sådana här sänkningar, säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg. Bild: Ulf Huett

De pensionärer som fått sänkt tjänstepension får behålla nivån från 2017, i väntan på en långsiktig och stabil lösning. "Jag är jätteglad", säger Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef.

26 januari 2018

Som Vårdfokus tidigare rapporterat sänktes tjänstepensionen i år för många av de äldsta pensionärerna som arbetat inom kommuner och landsting.

Pensionärerna har protesterat och likaså Vårdförbundet, tillsammans med andra berörda fackförbund.

I dag kom beskedet från arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting, SKL, som betalar ut tjänstepensionen. SKL låter de drabbade få behålla sin tjänstepension från nivån de hade 2017 även under 2018.

– Vi kan konstatera att avtalet fått olyckliga effekter som ingen kunde förutse. Därför vill vi som arbetsgivarorganisation ta ansvar för den effekten, och fattar detta ensidiga beslut, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Gäller 150 000 pensionärer

Beslutet gäller omkring 150 000 pensionärer, som har tjänstepensionsavtalet PA-KL, framför allt de som är födda 1937 och tidigare, men även andra i viss mån.

En av dem är den pensionerade sjuksköterskan Ulla Nilsson, snart 80 år, som kontaktade Vårdfokus när hon fick sitt pensionsbesked i januari. Hon har arbetat på Kristianstads och Simrishamns sjukhus i många år under sitt yrkesliv.

– Jag är jätteglad och förvånad över att det här löste sig så snabbt. Jag känner mig som en vinnande visselblåsare. Att de gick in och sänkte tjänstepensionen tidigare kändes skamligt, säger Ulla Nilsson.

Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg är också glad. Hon har drivit på i frågan genom OFR, en förhandlingsorganisation som förhandlar åt flera förbund i offentlig sektor.

– Det här känns så bra. Trycket blev för stort på arbetsgivarsidan. Det var aldrig parternas avsikt att den här sänkningen skulle kunna ske. Det har varit omöjligt att förutse. Det har ringt många äldre trotjänare hit och varit olyckliga över sänkningen, som varit mycket svår att förklara.

Betalas ut i april

Lösningen gäller för 2018 och SKL räknar med att försäkringsbolagen kan betala ut den nya pensionen från april och då retroaktivt för hela året.

SKL kommer att förhandla med fackförbunden om en lösning för 2019 och framåt för avtalet PA-KL.

– Vår ambition är att hitta ett pensionssystem som är långsiktigt, stabilt, förutsägbart och har en jämn utveckling av pensionerna, säger Ulf Olsson, SKL.

Var tänkt som skydd

Både fackförbunden och arbetsgivarsidan menar att det varit omöjligt att förutse att årets sänkning skulle komma. Det gamla avtalet är komplicerat tekniskt och utgår ifrån utvecklingen av löner och priser i samhället genom index. Just i år fick det som skrevs in som ett kompletterande skydd 2002 omvänd effekt.

– I kommande förhandlingar måste vi plugga igen möjligheten till sådana sänkningar, säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, välkomnar SKL:s besked.

– Våra och andras påtryckningar har gett effekt. SKL har nu tagit sitt förnuft till fånga och kompenserar de som drabbats av de sänkta tjänstepensionerna. Nu förväntar vi oss att parterna lyckas förhandla fram ett nytt avtal som ger trygghet och stabilitet, säger Christina Tallberg.

Sammanlagt rör det sig om en kostnad för landsting och kommuner på omkring en miljard kronor, en kostnad som SKL bedömer finns budgeterad sedan tidigare.

För de flesta låg sänkningen på 600 till 700 kronor i månaden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida