Efter jobbet

”Att våga visa sig i bikini är lika viktigt som att göra sin röst hörd”

”Att våga visa sig i bikini är lika viktigt som att göra sin röst hörd”
Kajsa Hultin vänder sig mot normen om att alla kvinnor ska vara små och banta hela tiden. "Alla kroppar är bikinikroppar" säger hon. Foto: Kajsa Hultin.

Med bilder på sig själv i färgglada underkläder - eller naken i en isvak - vill sjuksköterskan Kajsa Hultin peppa sig och andra kvinnor att stå upp för sig själva och sina kroppar. På Instagramkontot Kobran hugger finns inga filter - varken för kroppen eller samtal om döden.

Instagramkontot Kobran hugger började som ett privat konto som Kajsa Hultin delade med vänner och bekanta. I takt med att hon skrev allt mer utifrån ett kroppspositivistiskt tema fick hon allt fler följare.

I färgglada underkläder, mönstrade klänningar eller naken i en isvak peppar Kajsa Hultin sig själv – och alla sina följare – att våga stå upp för sina kroppar och den man är – oavsett storlek.

– Att släppa kroppen fri liksom! Genom att göra det släpps hela livet fritt, det är så jag lever. Jag brukar kalla mig kungen av livsnjuteri. Det handlar om att leva livet fullt ut, här och nu, för vi har bara ett liv.

Vänder sig mot kroppshets

– Jag märker mer och mer för varje år att det som är jag är uppväxt med från 90-talets tjejtidningar inte fungerar längre. Att alla tjejer ska vara size zero, det vill säga så små som möjligt och banta hela tiden. Det finns inget som är litet med mig, jag vill kunna ta plats för den jag är. Inte bara med min kropp, utan allt hänger ihop. Att våga visa sig i bikini är lika viktigt som att få sin röst hörd.

Porträtt Kajsa Hultin
Namnet Kobran hugger anspelar på ett internskämt bland Kajsa Hultins vänner. ”Det handlar väl lite om min personlighet och att jag har en tendens att hugga som en kobra och ryta ifrån.” Foto: Kajsa Hultin.

Kajsa Hultin säger att hon egentligen inte har några egna erfarenheter av att ha blivit dåligt bemött, utan att det mer är en allmän känsla av att inte vara bra nog. Att bli förminskad som ”lilla gumman” och att alla duktiga flickor ska vara tysta.

De flesta som av hennes närmare 18 000 följare är kvinnor i hennes egen ålder. Men det finns också ungdomar och pensionärer som hör av sig.

– Det är otroligt hur man kan nå ut på ett sådant här forum, trots att jag inte är någon influencer. Jag får massor av meddelanden hela tiden, det blir en väldigt nära kontakt. Det är en fin community och flera som har blivit mina vänner.  

Även kollegorna på jobbet inom äldrevården i Oxelösund är trogna följare.

­– De är positiva och tycker det är kul att jag håller på. Vi har också precis startat ett konto om jobbet och har fått positiv respons både från anhöriga och sjuksköterskor på andra boenden. Om anhöriga ser mitt eget konto så får man hoppas att de tar det på rätt sätt, det tror jag nog att de flesta gör. Det handlar ju framför allt om att njuta av livet så mycket som det bara går. Precis som vi gör på äldreboendet, att leva här och nu och sätta guldkant på tillvaron.

Van vinterbadare

Namn: Kajsa Hultin

Ålder: 36 år

Bor: I Oxelösund.

Gör: Arbetar som sjuksköterska på ett särskilt boende. Driver Instagramkontot Kobran hugger.

Familj: Man och två barn.

Fritid: Badar ute året runt.

När det gäller urval av bilder var Kajsa Hultin mer vågad tidigare, säger hon. Efter att hon fått sitt andra barn skrev hon mycket om kroppen efter en förlossning, om bristningar och amning till exempel. Det ledde till att Instagram plötsligt raderade hennes konto utan förvarning.

– Det är så sjukt att amningsinnehåll är för mycket för Instagram, jag förstår inte hur man kan hävda att amning är något sexuellt. Det är ju bara så fel!

Bilder lades ut på porrsajt

För två sedan var Kajsa Hultin med i en rättsprocess efter att en man lagt upp hennes bilder på en porrsajt. Han hade även gjort det med andra personers bilder, och även de stämde honom.

– Det var väldigt obehagligt. Jag hade lagt ut bilder för att stärka mig själv och andra med en viss blick och så tar någon annan dom och tittar med en helt annan blick. Det kändes som ett övergrepp.

Mannen dömdes för olaga integritetsintrång. Kajsa Hultin beskriver det som en skön symbolisk vinst, att de fick rätt.

– Även om man kan känna att internet inte är på riktigt så är det mina bilder och ingen får ta dem och förvränga dem. Min kropp är min även om det bara är en bild på den. I dag kan jag känna en ilska inför det – hur kan någon ta sig rätten att göra så, det är otroligt kränkande!

Vill prata mer om döden

Kajsa Hultin tar även upp andra ämnen på sitt konto. Som döden till exempel.

– Jag tycker vi har kommit alldeles för långt bort från döden, som sjuksköterska på ett äldreboende där de flesta av mina patienter är gamla och multisjuka. De är ofta redo och väntar på döden. De äldre ser döden som en trygghet, men anhöriga är inte alltid redo. Det förvånar mig att så många blir chockade över att en gammal person ska dö.

– Vi vet att döden ska komma, tänk vad skönt att man fått leva ett så långt liv brukar jag tänka. Inom äldrevården brinner vi för att alla ska få en lugn och trygg död. Man behöver inte åka in till sjukhus, utan det finns mycket vi kan göra för att det ska bli så bra som möjligt. Det är viktigt att prata om, speciellt efter pandemin, då den palliativa vården fick väldigt dåligt rykte.

Kobran hugger tipsar

I sociala medier har en motrörelse som vänder sig mot rådande kroppsideal växt fram de senaste åren. Genom att ta bilder på sig själv och lägga ut i olika forum vill man visa att alla kroppar är okej - oavsett hur man ser ut - så kallad kroppspositivism.

Kajsa Hultin ger några följtips på Instagram som hon gillar:

@ asabea

@ baranikki

@ barna.leker  

@ sjukskoterskor_oxelosund_ 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida