Även Gävles politiker vill prioritera sjuksköterskornas löner

Löneupproren sprider sig. Sjuksköterskorna på Gävle sjukhus kräver ett lönepåslag med 2 000 kronor och vill träffa politikerna. Landstingsstyrelsens ordförande har hittills sagt nej till att träffas, men säger att sjuksköterskornas löner är en prioriterad fråga.

7 september 2012

Brist på sjuksköterskor får politiker och ledningar att ta lönemissnöjet på allvar. I Örebro fick Vårdförbundets medlemsgrupper nyligen en löneförhöjning med 5,2 procent. Landstingsstyrelsens ordförande förklarade det med att de gör ett fantastiskt jobb. Men hon sa också att landstinget måste vara en attraktiv arbetsgivare.

Sjuksköterskorna på Gävle sjukhus startade ett löneuppror under våren och framförde krav på generella höjningar med 2 000 kronor i månaden. De vill också göra politikerna uppmärksamma på att högre löner är ett krav och i juni bad de om ett möte med landstingsstyrelsen. Enbart oppositionens politiker kom.

Vill inte förhandla

Inte heller till det möte som hölls häromdagen dök majoritetens politiker upp. Enligt Gefle Dagblad kom bara oppositionen till mötet, och sjuksköterskorna var besvikna.

Finanslandstingrådet, Eva Tjernström (S), tackade nej med förklaringen att löneförhandlingar är en sak mellan parterna – inte mellan politiker och anställda. Men hon säger också till tidningen att en satsning på sjuksköterskornas löner är en prioriterad fråga för henne. Hon har förståelse för lönemissnöjet och lovar att göra vad hon kan för att höja nivåerna lokalt.

Hennes ambition är att landstinget i budgeten för nästa år ska sätta av pengar till en extra satsning på sjuksköterskelöner. Hur stor den kan bli är oklart.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida