kul på jobbet

Barnmorskorna i Ö-vik hakar på danstrenden

Barnmorskorna i Ö-vik hakar på danstrenden
Barnmorskor på förlossningen vid Örnsköldsviks sjukhus gör sin version av den virala dansutmaningen Jerusalema challenge. Skärmdump från Youtube.

Hallå där, Martina Petterson, barnmorska på förlossningen vid Örnsköldsviks sjukhus som tillsammans med sina kollegor gjort en version av den virala glädjedansen Jerusalema challenge med en särskild barnmorsketvist.

Varför antog ni den här utmaningen?

– För att det är pandemi och alla tycker det är jättetråkigt – vi ville också vara med och sprida lite glädje. Det var en barnundersköterska som hörde talas om Jerusalema challenge och föreslog att vi skulle göra den också. I vår version så ville vi visa lite mer av vårt yrke och därför har vi skruvat till det lite på slutet och lagt till några egna låtar som vi tyckte gav en rolig tvist.

Ja, ni har både en nyfödd och en födande med i er film. Hur löste ni det?

– Haha! Ja, bebisen fick vi låna i samband med ett återbesök hos barnläkaren och den gravida är en av oss som spelar den rollen. Och sedan använder vi en av våra undervisningsdockor.

Porträtt på barnmorskan Martina Petterson
Barnmorskan Martina Petterson. Foto: Privat.

Det är inte första dansen ni gör ihop eller hur?

– Nej, vi gjorde en julas också, en julrap. Just den tiden på året brukar vi ha det lite lugnare och då passade vi på. Det var jättekul!

Hur gjorde ni?

– Allt har skett på fritiden, annars hade vi aldrig fått ihop så många som vi blev. Jag tog på mig att lära mig stegen och visade sedan kollegerna. De var så duktiga och det räckte med två övningstillfällen innan vi kunde spela in. Inspelningen har vi gjort på avdelningen och i entréhallen på sjukhuset. Där kunde vi dansa och hålla avstånd samtidigt. En barnmorska stod på golvet och spelade in och så fick vi låna en drönare. Sedan la vi på ett filter så att det ser ut som vi blev filmade med en övervakningskamera.

Hur har er arbetsplats  påverkats av pandemin?

­– Vi måste ju ha skyddsutrustning hela tiden vilket gör det tungjobbat. Vi har haft några gravida med covid-19 och personal som har varit sjuka, men lyckligtvis inte så många. Partners har kunnat vara med på förlossningen och sova över om de inte haft symtom eller varit hemma under vårdtillfället. Det har varit tufft för dem som inte kunde besöka sina nyfödda och det har vi känt av. Från och med i dag ska vi börja testa alla patienter, även asymtomatiska. Hittills har vi bara testat de med symtom.

Jerusalema challange

Det började 2019 med en låt av den sydafrikanska DJ Master KG och sångerskan Nomcebo.

Själva dansutmaningen började ta fart under februari 2020, när en grupp dansare från Angola försökte hitta nya sätt att fördriva tiden under en av landets lockdowns till följd av coronapendemin.

Gruppen filmade sig själva medan de åt och dansade och filmen fick stor spridning.

Utmaningen har spritt sig över världen och fått allt från politiker till brandmän att dansa loss, sprida glädje och för ett ögonblick glömma pandemin.

Vad har varit jobbigast?

– Helt klart det här med att man inte får umgås! Vi är ett tight gäng här som gillar att hitta på saker, nu kan vi inte träffas på samma sätt.

Dansen har ni lagt ut på ert Instamgramkonto @bbovik. Vilka reaktioner har ni fått?

– Bara positiva! Det känns som vi lyckats med det vi ville- att sprida glädje mitt i allt det svåra.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida