Coronapandemin

Firade stängd covid-avdelning med dansvideo

Firade stängd covid-avdelning med dansvideo
Josefin Lundgren och hennes kollegor spelade in en dansvideo för att fira att epidemiavdelningen stängde. Foto: Privat

Många sjukhus har stängt sina covid-avdelningar efter sommaren. På Hallands sjukhus firade personalen med att spela in en dansvideo, som blev en riktig Facebook-raket. ”Bästa responsen kom från tidigare patienter”, berättar sjuksköterskan Josefin Lundgren, som tog initiativ till videon.

4 september 2020

I dagarna är Josefin Lundgren tillbaka på sitt ordinarie jobb på ortopedavdelningen på Hallands sjukhus. De senaste 20 veckorna har hon tillbringat på epidemiavdelningen, som tagit hand om covidpatienter. Nu finns en annan plan för att ta hand om dem som insjuknar.

– Det ska bli kul att komma tillbaka och det var positivt att kunna stänga epidemiavdelningen. Men det är lite sorgligt att lämna arbetskamraterna – vi har blivit ett gäng och det har funkat hur bra som helst att jobba ihop. Nu känner man lite fler folk på sjukhuset, säger Josefin Lundgren.

Josefin Lundgren, sjuksköterska på ortopedavdelningen på Hallands sjukhus. Foto: Privat

Innan avdelningen stängde i fredags passade hon och kollegorna på att spela in en dansvideo för att fira – något de pratat om att göra ända sedan avdelningen öppnade och de såg att vårdpersonal över hela världen gjorde liknande uppträdanden.

Tidigare patienter tackade

 Det blev inte av då, för vi hade inte tid, men nu sa vi att nu får vi göra något kul i slutet. Mina flickor tycker om TikTok, så vi gick in där och hittade den här dansen som kändes som att den skulle passa alla. Till slut var det ganska många som hakade på.

Efter att ha pratat med chefen hade teamet en halvtimma på sig att öva in dansen till Bee Gees slagdänga Stayin’ Alive. Det blev några tagningar, men till slut satt det. Videon har i skrivande stund delats hundratals gånger och fått mängder med glada tillrop i kommentarerna.

– Vi har fått jättehäftig respons, framför allt har jag fått meddelanden från två patienter som legat inne på avdelningen som tackat och skrivit att det gör dem glada att se oss. Det är de hälsningarna jag är allra gladast över, säger Josefin Lundgren.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Flera covid-avdelningar stänger

För närvarande intensivvårdas sammanlagt 18 patienter med covid-19 på landets sjukhus, enligt Svenska intensivvårdsregistret. När det var som mest, i slutet av april, var det över 550 patienter med covid-19 som fick intensivvård.

Runtom i Sverige stänger flera covid-avdelningar ner efter att smittläget ändrats. Vårdfokus har tidigare rapporterat om bland annat Mälarsjukhuset, där covid-iva stängde i mitten av augusti.

Ett par veckor senare var det dags för Sundsvalls sjukhus att stänga sin covid-avdelning, rapporterar Sundsvalls tidning. Även Västerviks sjukhus stängde i månadsskiftet augusti-september, skriver Dagens Vimmerby, och sedan början av augusti har inte heller Värnamo sjukhus eller Länssjukhuset Ryhov någon särskild covid-avdelning.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida