Kultur

Bianca Kronlöf blir visselblåsare i ny film: ”Viktigt att hedra alla som ställde upp under pandemin”

Bianca Kronlöf blir visselblåsare i ny film: ”Viktigt att hedra alla som ställde upp under pandemin”
Bianca Kronlöf i rollen som vårdbiträdet som avslöjade missförhållanden på ett äldreboendet under pandemin. Foto: TriArt Film.

Hemmagjorda visir, besöksförbud och civilkurage. I den nya filmen Så länge hjärtat slår kastas vi tillbaka till pandemins första våg och berättelsen om det visselblåsande vårdbiträdet på Attendo.

I september är det premiär för den svenska filmen Så länge hjärtat slår i regi av Ella Lemhagen. Manuset är inspirerat av radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet som handlar om Stine Christophersen.

Hon blev rikskänd våren 2020 när hon avslöjade brister i vården av covidsjuka på Sabbatsbergsbyn i Stockholm, ett äldreboende som Attendo drev på uppdrag av Stockholms kommun.

Cheferna på Attendo fälldes i rätten

Stine Christophersen fick ta emot en skriftlig erinran där hon beskylldes för illojalitet mot företaget – och påmindes om att sådant kan leda till uppsägning eller avsked. När händelsen prövades i rätten fälldes två av de tre inblandade cheferna för brott mot lagen om meddelarskydd.

Huvudkaraktären, som i filmen fått namnet Hanne, spelas av Bianca Kronlöf. Handlingen skildrar pandemins första våg och hur smittan tog sig in bland de äldre och sköra på äldreboendet där Hanne arbetar. Förtvivlad över bristen på skyddsutrustning, kompetens och ledningsansvar bestämmer sig Hanne för att öppet kritisera sin arbetsgivare i media. Något som får stora konsekvenser både för Hanne och cheferna.

Fick hjälp av Stine Cristophersen

Vårdfokus fick en pratstund med Bianca Kronlöf en dryg månad innan premiären.

Hur kändes det att göra den här filmen som bygger på en verklig händelse?

– Det har varit en ära att få spela någon som finns på riktigt. Jag och Stine Christophersen, som är vårdbiträdet som larmade på riktigt, har en väldigt nära relation. Hon har varit med under hela produktionen och jag har kunnat fråga henne om allt. Att berätta om något som varit en kris i en annan människas liv måste göras med ansvar och stor respekt för de som var med. Det känns också viktigt att få hedra alla som ställde upp under pandemin.

Hur var det att kastas tillbaka till 2020 och pandemins början?

– Det blev som en dagbok för oss alla i filmteamet – vi kom ihåg händelsen. Alla små detaljer, som handspriten och munskydden. En som av de som spelar vårdbiträde arbetade under pandemin och kunde berätta hur det var. Hur rädda alla var och trodde att de skulle dö. Skulle det bli som under aidskrisen?

Hade du själv vågat visselblåsa i en liknade situation?

– Det är svårt att veta vem man är innan man hamnar i en sådan situation, men jag hoppas det så klart. Folk säger att man är modig efteråt, men när det pågår så är man livrädd. Alla vill inte höra sanningen och stoppar huvudet i sanden. Oftast är det de längst ner i hierarkin som larmar, de som jobbar närmast människorna. De högre upp vet inte vad som händer. Det handlar inte om att de är dumma, utan alla kämpar med sitt.

Bianca Kronlöf

Porträtt Bianca Kronlöf
Foto: Magnus Ragnvik.

Ålder: 39 år

Gör: Skådespelare, komiker, manusförfattare och illustratör

Aktuell med: Spelar huvudrollen i filmen Så länge hjärtat slår av Ella Lemhagen.

Erfarenhet från vården: Har arbetat på ett boende för personer med funktionsnedsättningar och som personlig assistent.

Svårt ämne – men varm berättelse

Skådespelaren Bianca Kronlöf med visir och munskydd
Bianca Kronlöf intervjuade Stine Christophersen för att få till nyckelscenerna så äkta som möjligt. Foto: TriArt Film.

Vilka vill du ska se Så länge hjärtat slår?

– Jag hoppas att alla som jobbar inom vården ska känna sig sedda i den här filmen. Jag önskar att de ser den här filmen tillsammans med någon och sedan går ut och äter middag och pratar om hur det var under pandemin. Det är ett svårt ämne, det är också en varm berättelse. Den handlar också om våra äldre som vi älskar och som man lämnar ifrån sig och om alla människor som jobbar i vården som kämpar tillsammans.

Filmens manus är skrivet av Malin Lagerlöf och Gila Bergqvist Ulfung är producent. Radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet är gjord av journalisten Johanna Sjövall för P1 Dokumentär, SR.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida