Biomedicinsk analytiker

BMA-besök på vårdcentralen stillar patienternas oro: ”Känns som att vi gör skillnad”

BMA-besök på vårdcentralen stillar patienternas oro: ”Känns som att vi gör skillnad”
Axel Abrahamsson är en av de biomedicinska analytiker som regelbundet besöker tre av vårdcentralerna i regionen. Foto: Privat.

När medarbetare från Klinisk fysiologi gästspelar i primärvården får oroliga patienter lugnande besked och allvarlig hjärtsjukdom kan upptäckas i tidigt skede. Det är i alla fall erfarenheten från Blekinge.

En dag i veckan packar de hyrbilen med den portabla ultraljudsutrustningen. Sedan bär det av till vårdcentralerna i någon av orterna Nättraby, Wämö och Bräkne-Hoby. Där monteras ett tillfälligt undersökningsrum upp och patienterna slipper därmed att åka in till Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Vi har märkt att vissa karlar på vischan struntar i problem och undviker att söka vård för länge. När man frågar hur de mår, så säger de att ”det är väl helt okej”. Men tack vare närstående som är med vid undersökningstillfället lyckas man lirka fram symptomhistorier, hur de inte orkar gå i backar när de är ute med hunden eller har hittats grå i ansiktet hemma på soffan, säger Axel Abrahamsson.

Slipper belasta akuten

Han är en av två biomedicinska analytiker som tillsammans med läkare deltagit i projektet ”Klinisk fysiologi nära primärvården”. Genom att undersöka patienterna på vårdcentralen, ge svar på plats och diskutera eventuell behandling eller uppföljning direkt med ansvarig läkare hoppas regionen korta vårdköerna.

– En grupp som vi möter är unga med ångest, som känner oro över att hjärtat slår extra slag eller annat diffust obehag. Vi kan ge dem en bra undersökning och oftast ett lugnande besked så att de inte behöver uppsöka akutmottagningar i onödan.

Men även allvarliga sjukdomsfall upptäcks i tidigare stadium – eller överhuvudtaget. Axel Abrahamsson minns en patient som var i akut behov av hjärtklaffsbyte, men inte hade brytt sig om att åka hela vägen in till stan.

– Han hade nog inte överlevt många månader till. Ultraljudsundersökningen på vårdcentralen förkortade hans vårdförlopp väsentligt. När han väl kom till hjärtmottagningen var flera undersökningar redan gjorda, och remisser hade skickats till flera instanser för att förbereda honom för operation. Då känns det verkligen som att man gör skillnad!

Smidig teknik

Utrustningen ryms i tre väskor: en för sladdar, en för stativ och en för själva ultraljudsapparaten.

– Den är stor som en laptop ungefär. Bildkvaliteten är ”good enough”, den fyller sitt syfte i det här sammanhanget. Maskinen vi har inne på sjukhuset väger 140 kilo och är klumpig att transportera…

På vårdcentralen har Axel Abrahamsson 30 minuter avsatt för varje patient, vilket ställer nya krav på effektivitet. En undersökning på sjukhuset tar 45-60 minuter, och då behöver inte svaret sammanställas på plats.

– Jag har blivit bättre på att göra fokuserade undersökningar och prioritera vilka bilder som är relevanta. Jag dubbelkollar inte en klaff om det inte efterfrågas.

Även bemötandet har vässats.

– Jag behöver vara extra pedagogisk och förklara vad vi gör, och varför, när det är ovana patienter. Man får jobba mycket med liknelser när man ger besked. Att jämföra kroppen med ett fordon går alltid hem. ”Det är lite rost på handtaget, men dörren går att öppna. Att byta reservdelar på en sådan här veteranbil kan bli riskabelt”. Då förstår de flesta vad det handlar om.

”Klinisk fysiologi nära primärvården” pågick mellan 2022 och 2023. Inga medel har tillförts projektet 2024 men eftersom utfallet anses lyckat kommer det fortsätta inom befintlig budget.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida