Skyddsutrustning

Cajsas mössor sprider glädje och förhindrar skavsår

Cajsas mössor sprider glädje och förhindrar skavsår
Cajsa Karlsson både skyddar och pyntar huvudet med sina hemmagjorda visirmössor. Foto: privat

För att få bukt med glidande, skavande visir och munskydd började Cajsa Karlsson sy mössor. Nu jobbar kollegorna på Södra Älvsborgs sjukhus med leopardmönster, blommor och mumintroll på huvudet.

En dag i slutet av 2020, efter att visiren blivit obligatoriska på jobbet, upptäckte undersköterskan Cajsa Karlsson en slags operationsmössa med julmotiv under sin kollegas visir. Både sött och smart – en sådan måste hon bara ha själv. Sagt och gjort, snart var hennes två första mössor inköpta. Och vilken skillnad de gjorde!

Cajsa Karlsson, undersköterska
på förlossningen, SÄS

– Jag behövde inte längre greja, lyfta och ändra på visiret. Annars blev man röd i pannan och det tryckte. Visiret behöver sitta ganska hårt för att det inte ska kana. Håret är ju lite glatt, så det blev lätt att visiret hängde lite på kant. Nu sitter det där det sitter utan att skava. Det är många som upplever att det är skönt med mössorna, säger Cajsa Karlsson.

Två mössor blev snabbt för få, så Cajsa Karlsson bestämde sig för att sy egna. Hon mätte höjden på den köpta mössan, omkretsen på sitt huvud och använde en gammal tallrik som mall till locket på mössan.

– Jag går inte så mycket på mönster, utan klipper på frihand. Det ska gå snabbt och fort! Jag är en kreativ person och jag älskar att sy. När jag gör något så gör jag det gärna jättemycket. Och så har jag svårt att säga nej, säger Cajsa Karlsson.

Även kollegorna tar upp nål och tråd

Snart exploderade intresset för mössorna. Cajsa Karlsson jobbar egentligen på förlossningen på Södra Älvsborgs sjukhus, men förflyttas ibland till BB, gyn eller covidvårdavdelning. Ju fler kollegor som såg hennes mössa, desto fler ville ha en egen. Så Cajsa Karlsson började sy mössor åt dem också.

Någon månad senare hade hon sytt över tvåhundra mössor med mumintroll, blommor och geopardmönster till kollegorna i Borås och några i Göteborg. Till sist blev det för mycket och Cajsa Karlsson satte mössproduktionen på paus. Däremot har flera kollegor på sjukhuset tagit upp nål och tråd.

– Det är kul att se att fler har fått inspiration att sy, säger Cajsa Karlsson.

Några mössor ur Cajsa Karlssons samling. En favorit är den gröna geparden i mitten.

Till sig själv har hon sytt femton stycken, en av varje sort som hon sytt till andra. Dels för att tygen är så tjusiga att det är svårt att låta bli, men också för att slippa tvätta så ofta.

– Tvättar man mössan efter varje arbetspass kan den nog vara renare än håret. Det är ju inte alla som tvättar håret varje dag. Dessutom gör mössan att man slipper röra vid visiret hela tiden, som man behövt när man inte haft något under, säger Cajsa Karlsson.

”Färg gör mycket med en människa”

Eftersom mössornas tyg kan släppa ifrån sig fibrer får de inte användas vid operation, då de kan hamna i öppna sår. Men på vårdavdelningar går det bra. Södra Älvsborgssjukhus sprakar av färg. Cajsa blir alldeles lycklig när hon ser narkospersonalen passera i sina färgglada mössor.

– Alla är väldigt glada och ger beröm. ”Vad fin du är i den färgen” fick jag till exempel höra när jag hade min gröna gepard till mina gröna ögon. Det är roligt. Som att någon kommer med ny frisyr eller nya örhängen. Det är härligt och man blir glad av alla färger. Jag har till exempel en svartvit zebramössa, men oftast tar jag hellre på mig en färgglad. Färg gör så mycket med en människa, säger Cajsa Karlsson.

Sy din egen visirmössa!

Mät omkretsen av ditt huvud.

Klipp ut ett tygband som är lika långt som omkretsen av ditt huvud och 15 cm brett. Lägg till sömsmån.

Klipp ut en rundel som är cirka 20 centimeter i diameter. Cajsa använde en gammal talrik som mall.

Sy ihop delarna till en mössa!

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida