skyddsutrustning

Så hindrar du skavsår utan att bryta mot hygienregler

Så hindrar du skavsår utan att bryta mot hygienregler
Visir hänger på väggen på Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Andreas Bardell / TT

Det är arbetsgivarens ansvar att personalen inte får skavsår och problem av visir. Men där det inte har fungerat har personalen tagit saken i egna händer och skapat pannband, mössor och annat som ska skydda dem mot skyddsutrustningen. Men vilka hygienregler gäller?

Det finns inga lagar eller föreskrifter som talar för eller emot att använda mössa i vårdarbete. Däremot finns det beskrivet i Vårdhandboken hur huvudduk/slöja ska användas. Och på en del avdelningar, som operation, används särskilda operationsmössor av just hygienskäl, för att till exempel hårstrån inte ska falla ner i öppna sår.

– Oavsett om man använder en huvudduk eller en mössa borde det vara samma hygienkrav. Egentligen är det inte en så stor hygienrisk om det sitter på huvudet. Det som spelar roll är om man petar där med händerna, säger Sofia Wetterbrandt, ordförande för hygiensjuksköterskesektionen i Svensk förening för Vårdhygien (SFVH).

Huvudduk, hår och skägg ska fästas så att det inte ramlar ner i arbetsytan, till exempel över patienten eller i det man dukar upp. Huvudduken ska vara synligt ren, men det finns inte krav på att den ska tvättas varje dag, som med andra arbetskläder. Detta eftersom den jämställs med hår.

– Håret har vi inte bestämmelser över hur det ska tvättas. Det finns de som tvättar varje dag, andra kanske en gång i månaden. Man ska komma till jobbet hel och ren. Vad nu det är, säger Sofia Wetterbrandt.

En del regioner erbjuder huvudduk som en del av arbetsklädseln och tvättar den liksom de övriga arbetskläderna. I andra regioner tar personalen hem och tvättar sin privata huvudduk. Andra privata plagg som får användas i arbetet är till exempel strumpor. Trots att man ofta går i öppna sandaler på sjukhusgolven och att det kan skvätta kroppsvätskor på dem.

– Det faller ner partiklar från alla som rör sig i ett rum. Golvet och strumporna räknar vi inte som rena. Men så länge vi håller strumpor och skor på golvet är det okej och inte en risk för smitta i vården. Om du inte sätter dig i personalrummet och lägger upp fötterna på bordet vill säga. Och skulle du behöva spänna om din sandal måste du sprita händerna innan du vårdar igen.

Tvätta i minst 60 grader

Trots strumpornas utsatthet, ska du ta hem och tvätta dem själv. Enligt Sofia Wetterbrandt behöver du inte vara orolig.

– Tvättar du allt i 60 grader så spelar det ingen roll att du blandar med det som är hemma. Då dör allt. Du behöver inte särskilja jobbstrumpor från lakan.

Trots att det inte finns några regler för visirskyddande mössor och pannband, tycker Sofia Wetterbrandt att det inte känns lika bra att tvätta dem hemma som strumporna.

Sofia Wetterbrandt
Sofia Wetterbrandt, ordförande för hygiensjuksköterskesektionen i Svensk förening för Vårdhygien.

– Det är skillnad på strumpor som är på golvet, och plagg på huvud som lutar över patienten. För vi vet inte om det verkligen blir 60 grader varmt i maskinen när vi tryckt på knappen. Då tycker vi att det är bättre att det går i en kontrollerad, certifierad tvättprocess, säger Sofia Wetterbrandt.

Men man kan inte kräva att arbetsgivaren ska tvätta ens privata mössor och pannband, säger hon. Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla arbetskläder, vilket brukar vara byxor och kortärmad tröja eller klänning. I de platser där mössa behövs för att skydda hud och hår eller hålla utrustningen på plats, är det operationsmössorna som kan erbjudas. Och egentligen är det dem som Sofia Wetterbrandt vill rekommendera.

– Vi kan inte säga så mycket om mössorna och pannbanden som en del använder för att skydda mot skavande utrustning. Men det är en fördel om man kan använda operationsmössorna, som ofta är engångsmössor. De är hygieniskt säkra, eftersom de kastas på en gång. De blir inte liggande i väskan eller i tvättkorgen hemma, säger hon.

Skumgummi och plåster

En annan vanlig lösning mot smärtande skyddsutrustning är att sätta tejp eller skavsårsplåster där det skaver. Ytterligare en är att fästa skumgummi på visiret mot pannan. Det finns från början på vissa visir och går att byta ut.

– Skumgummi på insidan av visiret är okej. Visiret ska spritas varje dag, men om visiret är personligt, behöver skumgummit inte bytas förrän du själv tycker att det är ofräscht. För dit kommer inte stänket från patienten. Det är bara ens egen hud och svett. Så länge man inte petar där så är det inte en hygienisk risk.

Det allra bästa för både hygien och kropp är dock att prova sig fram till de masker, andningsskydd och visir eller glasögon som passar just dig.

– Det finns många olika varianter. Då ska man inte behöva gå och lida, säger Sofia Wetterbrandt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida